Sedět ve staré vaně, která je příliš úzká a hluboká s příkře vystupujícími stěnami, není žádný požitek.

Vířivá vanaDokonale tvarované sezení dnešních van, hlavně hydromasážních, ale dokáže, že si naše záda budou hovět a svaly se dokonale uvolní. Blahodárný účinek umocní a svaly ještě více uvolní teplo a masírující proudy vody.

Bezpečí je základ

Vana musí být především bezpečná. A potom hned pohodlná. Vyrobená z kvalitního, hygienického, minimálně smekavého materiálu. A tvarovaná tak, aby napomáhala bezpečí po celou dobu lázně - při vstupování do vany, ležení v ní a při vystupování z vany. Což nemusí být pro méně mobilní, starší nebo obézní lidi vůbec jednoduché.

Ergonomicky tvarovaná vana tedy rozhodně s dobře postaveným křeslem snese srovnání; dnes i z ní totiž můžeme pohodlně například sledovat televizi. Více ovšem ve vodě rozhodně uklidní poslech hudby.

Vanu proto nevybíráme jen podle vzhledu, ale takovou, u které máme pocit tělesného komfortu, pohodlí, kde necítíme při sezení únavu. Dobře se to řekne, ale ne všude můžeme do vany sednout a vyzkoušet si ji. Protože je to ale větší investice a její výměna by byla pracná (hlavně když ji zazdíme), dáme si s výběrem záležet.

Jaký je ideální, pohodlný a bezpečný tvar vany?

Zádová stěna šikmá, něco kolem 50°. Stěna u nohou a odtoku kolmá, aby se nohy daly rychle zapřít v případě podklouznutí vsedě. Bezpečí a pohodlnému vstávání napomáhají kvalitní, ergonomicky tvarovaná madla ve střední části vany.

Ergonomicky tvarované akrylátové vany skýtají maximální pohodlí; vymodelovaná opěradla i sedátka pomáhají uvolňovat svalstvo. Akrylát je tvarován do mnoha tvarů van, široce pohodlně oválných, rohových - což je pro toho, kdo nemá rád při koupeli úzký a poněkud stísněný prostor "obyčejné" vany, řešení ideální. Vanu je možné navíc dovybavit různými vanovými doplňky, jako je třeba opět ergonomicky designové držadlo, které se bezpečně drží a nesmeká v ruce... Nakonec ergonomicky propracovaná sedátka a ležení se vyskytují i u koupacích "výrobků pro nejmenší" - tedy u koupacích mis, kyblíků a vaniček. Vše se snahou o největší pohodlí pro dítě i pro koupajícího rodiče.

Vany ze smaltované oceli

Poslední léta probíhala ve znamení mohutného vyhazování ocelových van a pořizování si akrylátových. Ale pozor - klasický výrobek 20. století doznal ve století dalším výrazných změn tvaru a najdeme jej v úplně novém, velmi pohledném a navíc pohodlném pojetí. Zadní - zádová stěna ocelové vany bývá příjemně sklopená, takže je možné pololežet. Bezpečí v této pozici napomáhají nerez madla ve vnitřní střední části vany. Dokonce i její hmotnost byla odlehčena.

Ocelovou smaltovanou vanu můžeme mít obdélníkovou nebo rohovou, asymetrickou, případně oválnou. Záleží jen na nás, jaký druh koupele preferujeme.

Lázeň ze dřeva

Dřevěné vany vyrobené na způsob klasických sudů a beček jsou sestavené z dřevěných segmentů spojených a pevně stažených kovovými obručemi. Kromě přírodního materiálu na nich vidíme, že jejich tvar vychází z tradičního tvaru starých dřevěných necek. Ale ne docela. Necky byly složeny ze čtyř kusů dřeva a jejich stěny byly šikmé. Moderní vana má tvar elipsy a je hlubší, její stěny příkřejší, jsme v ní více ponořeni. Zda je to pohodlné, si každý musí individuálně vyzkoušet. Zádová stěna je vyvýšená na opření hlavy, dát si sem můžeme i polštářek k příjemnému uvolnění krční páteře.

Dřevěné vany vypadají krásně, aby vynikla krásná kresba dřeva, v koupelně by vedle ní už nic nemuselo být. Ideálně jen bílé stěny a terakotová dlažba.

Dřevěná luxusní skořepina

Anebo si připravte nějakých 600 tisíc korun a můžete mít vanu dřevěnou, vydlabanou a dokonale ohlazenou z jediného kusu dřeva. Tato cena je ovšem za standardní modřín. Vana z teaku, mahagonu bude o něco dražší. V tom případě si lze také přiobjednat odtokovou a přepadovou armaturu z čistého zlata, aby obyčejný chróm vanu nehyzdil.

Tato vana má všechny stěny hodně šikmé, připomíná skořepinu nebo dřevěnou misku - jen mnohonásobně zvětšenou.

-ag-Foto: www.profimedia.cz