Má-li koupelna okno, textil zde představuje záclona nebo roleta. Jinak je pro veškeré tkaniny v koupelně typické to, že jsou několikrát denně vlhké nebo rovnou mokré. Zastupují je totiž ručníky, osušky, žínky, předložky, župany. Koupelnový textil je tudíž také ryze funkční. Čímž ale není řečeno, že by nemusel být dekorativní, krásný a kvalitní - naopak.

Koupelnu příliš neozdobí kýčovité osušky se jmény, nápisy jako "miláčkovi", s kytičkovanými vzory či psychedelickými malůvkami. Decentní jsou třeba vytkávané obdélníčky či jiné geometrické vzory do jednobarevného ručníku. Efektu se dosáhne ne mísením barev, ale plastičností, strukturou tkaniny.

Ani dětské ručníky nemusejí být příšerných barev s pohádkovými postavami. I v tomto segmentu se dá nakoupit vkusně, i když to dá občas práci.

Kvalita: sledujte zakončení i gramáž

Ručníky kupujte s pevným tkaným okrajem, jen tak budou držet tvar. Kvalitní výrobky mají také ještě vytkanou borduru na obou okrajích. Sledujte hustotu a kvalitu smyček. Tenký ručník nebo osuška svou úlohu moc neplní. Kvalitní froté může být na jedné straně ručníku stříhané, na druhé smyčkové. Orientujte se proto podle gramáže tkaniny - čím vyšší, tím lepší. Kvalitní výrobek může mít gramáž 500 g/m2, ale i 800 g/m2.

Bavlna

Vysoce kvalitní egyptská bavlna dodává ručníkům vysokou hebkost a savost. Jednou z nejkvalitnějších typů bavlny je pak Supima s dlouhými vlákny, která poskytuje hedvábnou strukturu. Využívá se technologií Hygro, což je úprava vláken do dutého tvaru - tak mohou mnohem více a rychleji pohlcovat vodu. Ručníky a osušky z bavlny Supima Hygro jsou proto měkké, tvarově stálé a dobře sají vodu.

Lněné textilie

Lněné ručníky jsou staletou klasikou. Len je za suchého stavu pevnější než bavlna, pohlcuje lépe vodu (do suchého ručníku se vsákne více vody než do čistě bavlněného). Vypadá také efektně - tkanina je lesklejší a hladší než bavlna. Do spojení bavlny a lnu se přidává v menším množství také ještě viskóza. Koupit můžete třeba ručník ve složení 65 % bavlna, 20 % len + 15 % viskóza se zajímavými strukturami vytvořenými vetkáním vzorů do ručníků.

Bambus v koupelně jinak

Bambusové vlákno zvyšuje jemnost tkaniny a dodává jí důležitou antibakteriální schopnost - bambus je odolný vůči bakteriím a plísním. Buněčná struktura bambusu rychle pohlcuje vodu a vypařuje vlhkost. Využívá se tedy jako přídavek do ručníků i koupelnových předložek. Bavlněná směs s bambusovým vláknem je hebká, měkká a příjemná na dotyk, navíc odolná.

Sója

Mimo bavlny, viskózy, bambusového vlákna a lnu najdete ve svém ručníku možná i vlákno sójové. Sója je textilií budoucnosti - kombinace sójového a bavlněného vlákna je výhodná: měkká a vysoce absorpční. "Sójové" tkaniny jsou také rychleschnoucí a protialergenní. Poměr složení může být: 70 % bavlna a 30 % sója.

Textilní předložky

Poohlédněte se po koupelnových předložkách z česané bavlny s přídavkem bambusu. Předložka, jejíž materiálové složení je (půl napůl) bavlna a bambus, je hygienická a rychle schne. V luxusnějším provedení mohou předložky obsahovat ještě mikro modal a hedvábí. Gramáž se může pohybovat až k 2200 g/m2.

Elegantní nadčasové barvy županů, osušek a ručníků: bílá, vanilková, café, camel, natur, oceanTip na koupelnový luxus: Ručníky Grazziosa - sněhobílé ručníky Swarovski Crystal, které mají superširokou borduru, jejíž střední pás je vyzdoben blyštivými krystalky. K dostání jsou od 400,- Kč.

-ag-Foto: www.chysty.cz, www.profimedia.cz