Chceme-li retro koupelnu, zaměříme se na hledání originálních kousků, zrcadel, komod, a třeba najdeme i kus originálních starých obkládaček. Starou vanu na nožkách natřeme, a i když budeme po pár letech nátěr opakovat, bude to stát za to. Její krásný tvar bude koupelně dominovat. Osvětlení budou repliky, protože do vlhkého prostoru nemůžeme dát starý lustr, nevyhovovalo by to normám.

Koupelna, retro, zlatá vodovodní baterieKdyž se řekne retro a koupelna, vybaví se nám nejspíše ocelová vana na zahnutých nožkách a vodovodní kohoutky s porcelánovými středy. Důležitější ale než snesení různých rádoby staře vypadajících věcí je vybrat si nějaký styl a podle toho celý koupelnový prostor zařídit. Jiná bude koupelna ryze zámecká, jiná funkcionalistická, jiná art deco nebo laděná do stylu secese. Jiná bude historicky zařízená honosná koupelna jako z paláce, jiná s dřevěnou vanou, umývadlem, kádí, díží podle rustikálního stylu. Sice se tady designéři inspirovali u necek, díží a sudů, ale výsledek cenově přesahuje kopie "zámeckých" koupelen.

Koupelna vyladěná do zlaté

Zlaté kohoutky, baterie, zlatý rám zrcadla, a to by mohlo stačit. Zlaté nesmí být moc. Kov této barvy je ideální kombinovat s bílým porcelánem. A s bílými nebo černými obkládačkami na zdech.

Černobílá koupelna

Koupelna v černobílé barvěČernobílou tady zastupuje jenom černobílá, nejlépe šikmá, kosočtverečná šachovnice na podlaze. Může být z dlaždic nebo z linolea. Tím je švih místnosti zaručen, dekor je natolik dominantní, že k sobě potřebuje jen bílou a chromovou. Bílé umývadlo, hranatý obdélník na noze, chromované věšáky na ručníky, mýdlenky a poličky v jednom úsporném stylu. Bílé ručníky. A co vana? Pokud se najde místo, nejstylovější je volně stojící v prostoru, nejvíce tak vynikne. Měla by mít i retro závěs, což v tomto případě znamená chromovanou konstrukci, vysoko nad hlavou elipsu, na které bude pojíždět sprchový závěs. Musíme si dát záležet, aby jeho materiál a dekor dokonale ladil s ostatním zařízením koupelny, protože to bude doplněk velmi viditelný a styl místnosti dotvářející. V úvahu připadá čistě bílá nebo vanilková, dávající vyniknout kovu kolem sebe. Když na volně stojící vanu není místo, můžeme ji zabudovat a obložit stejnou šachovnicí, aby ladila s podlahou a nepůsobila rušivě, s ponecháním bílého pásu.

Art deco koupelna

Koupelna, art decoArt deco má v sobě prvky kubismu i secese. Smetanové či vanilkové obkládačky, na podlaze čtverce s "useknutými" růžky, ve kterých jsou čtverečky v jiné barvě, tento styl navodí. Chromované doplňky by měly mít typické tvary. Pokud se tedy rozhodneme pro koupelnu ve stylu art deco, musíme se kolem sebe rozhlížet a zajít i do bazarů pro nějaký ten originální kousek. Třeba mýdlenka vypadající jako zmenšená mísa na ovoce, na nožce, v níž je vložená ještě miska z porcelánu. Podíváme se i po kovovém zrcadle a zrcadélku s výsunem.

Tmavozelený luxus s dotykem zlatavé

Koupelně ve stylu art deco může dát luxusní tón také tmavozelený mramor nebo jeho kopie. Ať už se bude vyskytovat na vaně a umývadlu nebo na stěnách. K tmavozelené přidáme doplňky ve zlatavé, mosazné nebo měděné barvě - chrom by působil příliš Koupelna, secesestudeně. Koupelnu dotáhnou osušky v medové, tmavozelené a bílé barvě.

Zrcadla

Do retro koupelny nemůžeme dát jen tak nějaké zrcadlo, zaměříme se na netypické kousky ve dřevěných rámech; zrcadla se také vkládají přímo na stěnu do obkládaček a obrubují se porcelánovým rámem. Jinou, velkorysou možností jsou obrovská zrcadla stojící na zemi, v rámech z pravého nebo umělého kamene.

Mosaz&onyx na secesní vlně

Onyxové umývadlo ve tvaru lastury v medové barvě je výrazným prvkem secesní koupelny. Zapuštěné do dřevěné skříňky k sobě potřebuje už jen medovou podlahu, smetanově bílé obkládačky s bordurami s květinovým nebo geometrickým vzorem a mosazná svítidla a doplňky. Na stolku by měl stát také porcelánový džbán a umývadlo se secesními vzory. Lustr v barvě mosazi může být přisazený ke stropu nebo viset na mosazném řetězu. Nástěnné mosazné lampy doplňují celek. Kovové kelímky, mýdlenky a dózy budou vynikat ve stylových dřevěných skříňkách a policích.

Koupelna, secese, retro styl-

-ag-Foto: www.profimedia.cz