Vestavěná skříň je něco, co nám ukousne kus prostoru, interiér zmenší. Ale zato se dočkáme stále uklizené místnosti, pořádku, přehlednosti a volnosti. Takže nakonec výhody převáží a místnost se vlastně opticky natolik nezmenší. Doménou vestavěných skříní je předsíň, hala, případně ložnice nebo pracovna. Ale co takhle koupelna?

Vestavná skříň, koupelna, úložný prostorProč ne? Nic tomu nebrání, získáme stejně jako v jiné místnosti úložný prostor za cenu jen nepatrného zmenšení místnosti. Chce si to však vzhledem ke specifice místnosti trochu pohrát s materiálem a provedením. Neláká vás třeba velká posuvná zrcadlová stěna, za kterou se schová úplně všechno? Vidět bude jen to hezké - koupelna bude zkrátka vypadat jako na obrázku - jen krásné ručníky, trocha kosmetiky, naleštěné baterie a krásné tvary sanitárních předmětů. Nikde se neválí nic, co nechceme vidět, ale přesto je to ve vteřině po ruce.

Problém je v tom, že naše koupeny v bytech jsou často tak malé, že není co oddělovat, zmenšovat. V nově projektovaných domech už je to ovšem něco jiného. Vznikají rozlehlé koupelny, velké jako ložnice nebo pracovny, s okny, balkonovými dveřmi...

Záleží tedy zcela na půdorysu a členění (v koupelnách bývá okno a dvoje dveře - do ložnice i do předsíně), kam vestavěnou skříň umístit, pokud o ní uvažujete.

Vestavěná skříň - a je uklizeno!

Vestavná skříň, zrcadlo, koupelnaJakmile se někam vmáčkne, máte vyhráno - zúžená místnost se opticky nafoukne třeba instalováním velkoplošných zrcadel na dveře skříně. Důležité je zodpovědět si otázku, co všechno budeme ve skříni skladovat, a tedy jak má být hluboká. Není třeba jako u šatní skříně hloubka 60 cm, tedy na šatní ramínko. Přínosem bude i mělká skříň až ke stropu, třeba jen 25 - 40 cm hluboká. Koupelnová skříň by měla pojmout: ručníky, osušky, župany. Nefotogenické chemikálie, tedy to, co skrýváme na zem do kouta, do uzavřených skříněk nebo mimo koupelnu: odmašťovače, čisticí prostředky všeho druhu, houby, hadry, prací prášky a gely. Ideální je sem schovat koš na špinavé prádlo a také odkladní prostor na prádlo usušené, schová se sem, než je roztřídíme a uklidíme do skříní.

Z jakého materiálu vestavěnou skříň do koupelny?

Kovové profily, lehké posuvné dveře. To se jeví do koupelny jako ideální. Vynecháme ve vlhkém prostoru všechny nasákavé materiály, které do sebe pojmou nejen vodu, ale i vodní Vestavná skříň, koupelnapáry, o které zde není nouze. Vsadíme na kvalitní plasty nebo bezpečnostní sklo se zajímavou povrchovou úpravou - leptané, matované...

Dveřní zrcadla zvětší prostor. Mají sílu většinou 4 mm, jsou podlepena bezpečnostní fólií. A nemusí být jen čirá, objednat lze i třeba zlaté, modré, bronzové odstíny - podle vzhledu interiéru. Rámy skříní vybíráme lépe kovové než dřevěné.

Plánujeme už ve fázi projektu

Stejně jako si můžeme nechat rychle, jednoduše a velice levně udělat sprchový kout vytvořením příčky, která se obloží obkládačkami, a pak už se jen zasadí sprchové dveře nebo pověsí hezký závěs, stejně tak se vytvoří kostra vestavěné skříně. Bude-li skříň sahat od stěny ke stěně, o její bočnice je postaráno. Vyřeší se podlahové a stropní pojezdy a pak přijde příjemná část - výběr dveří. Do konstrukce se ale mohou zasunout i mělké dřevěné koupelnové skříňky se šuplíky. Když prostor nedovolí skříň od stěny ke stěně, osadit posuvnými dveřmi je možné i prostor mezi dvěma vyzděnými sloupy. Ale možná se vám do koupelny podaří vmáčknout třeba i zabudovanou skříň rohovou.

-ag-Foto: www.profimedia.cz