Ačkoliv se současné koupelně dostává zasloužené pozornosti a na jejím návrhu se značnou měrou podílejí specializovaná koupelnová studia, setkáváme se v ní s celou řadou chyb. Protože na tuto frekventovanou místnost klademe kromě estetických také celou řadu provozních a funkčních požadavků, dnes se poradíme, jak se vyhnout nejčastějším chybám.

Bílá = nevhodná podlaha

Koupelna, toaleta, wc, bidetMezi zcela zásadní nedostatky mnoha koupelen patří příliš světlá nebo dokonce čistě bílá podlaha. Důsledky této volby si uvědomíme velmi záhy sami. Na světlé, potažmo pak bílé podlaze je totiž nemilosrdně vidět každá drobná nečistota, vlas i chloupek. K pocitu marnosti pak stačí, aby bezprostředně po úklidu „prošlo“ koupelnou pár členů rodiny…

Druhým úskalím bílé podlahy je volba ideálního odstínu spárovací hmoty. Bílá je absolutně nevhodná, protože problém se znečištěním jen násobí. Nejčastějším důvodem rychlého zašpinění původně bílých spár je špatný postup při úklidu, respektive vytírání bez předchozího zametání nebo luxování, které prach a nečistoty pouze „rozmazává“ do spár. Ale i při dokonalé péči bílé spáry v koupelně trpí a jsou velmi náchylné k postupnému nerovnoměrnému šednutí. Proto je pro bílou dlažbu nejvhodnějším a praktickým partnerem světle šedá nebo béžová spárovka.

Kdo touží po světlé podlaze v koupelně, ať volí bezespárovou stěrku v šedém nebo béžovém odstínu. Zajímavou volbou je také lité teraso, které ve svém jemném dekoru dokáže drobné nečistoty milosrdně skrýt.

Koupelna jako vězení

Stejně jako bílá, také černá je v interiéru velmi specifická barva a pro koupelnu to platí dvojnásob. Z psychologického hlediska je černá natolik výjimečná, výrazná a dominantní, že ji v čisté podobě snesou jen silné osobnosti. Jako nejtmavší barva Sprchový kout, umyvadlo, koupelnaspektra pohlcuje maximální množství světla, které na ni dopadá. Místnost s černými stěnami je proto navzdory oknům zajišťujícím přívod denního světla trvale temná a ponurá, odkázaná na bohatě dimenzované umělé osvětlení. Pokud je černá uplatněná na stěnách i podlaze, získává místnost charakter tmavé kobky, která opticky působí výrazně menší, než ve skutečnosti je. Protože koupelna by měla dýchat životem, svěžestí a čistotou, černá barva je pro ni – navzdory módním trendům – zcela nevhodná. Kromě toho na černé podlaze vyniká prach i drobné nečistoty a na stěnách v okolí umyvadel a ostatních zdrojů vody se nepěkně vykreslují zaschlé kapičky vody. Černá barva v koupelně tak bohužel působí téměř trvale neupraveně a její elegantní vzhled je podmíněn pravidelnou každodenní údržbou. Černou barvu proto raději citlivě dávkujme na menší plochy a dekorativní doplňky. Na větších plochách ji zastoupí ostatní syté a tmavé módní odstíny, např. antracitová, čokoládově hnědá nebo vínová.

Dekor versus zrcadlo

Sanitární keramika, koupelna, nábytekNavzdory minimalistickým trendům usilujícím v posledních letech o zjednodušování vzorů, eliminaci dekorů a zvětšování formátů stále patří mezi časté neduhy moderní koupelny nevhodně navržený obklad stěn. Správné rozvržení obkladů by mělo místnost opticky sjednotit a propojit, nikoliv zbytečně rozbíjet a tříštit. Návod na nadčasově elegantní interiér koupelny zní: umírněné neutrální barvy aplikované na celých stěnách v souvislých plochách. Za pomoci barev můžeme ve větší koupelně nenásilně vymezit různé funkční zóny. Pokud si přejeme jednobarevné plochy oživit dekorem, je třeba mu věnovat velkou pozornost. Linka vytvořená za pomoci listel nejlépe vynikne tehdy, je-li souvislá, nejlépe proto vyznívá nad obklady, ve výšce dveřní zárubně. Nevýhodou tohoto řešení je, že obklad musí v celé místnosti zasahovat až do výšky dvou metrů, což je v některých zónách větší koupelny zbytečné. Kdo chce dosáhnout lehčího dojmu a obklady opticky vylehčit kombinací s výmalbou, ať listelu vede přibližně 125 – 135 cm nad zemí (podle rozměru použitých obkladů). Zrcadlo, případně skříňky nad umyvadlem zavěšené těsně nad listelou pak neruší její souvislou linii.

Konzervatismus, nebo rebelie?

Mezi chyby lze v širších souvislostech zařadit také kopírování módních trendů, které se mění ve stále rychlejším sledu. Morálně zestárlé obklady je nutno po pár letech ze stěn koupelny otlouci spolu s výměnou všech zařizovacích předmětů. Náklady na pořízení nové koupelny jsou natolik vysoké, že ji předurčují k dlouholetému životnímu cyklu – odborníci v této souvislosti uvádějí 10–15 let. To je jistě pádný důvod pro nadčasově pojatý interiér, který se nám hned v příští sezoně Koupelnový nábytekneokouká. Při výběru vhodných obkladů a dlažby nám pomůže staré a osvědčené rčení tvrdící, že méně je více. Na první pohled atraktivní, výrazně barevné nebo vzorované dekory se nám zpravidla velmi brzy omrzí. Pokud si nedovedeme představit koupelnu bez dekoru, volme uměřené elegantní vzory vytvořené kontrastem matných a lesklých ploch, plasticitou nebo zajímavou strukturou povrchu. Dokonce ani dětská koupelna není vhodným místem pro odvážné dekorace – hravost a optimismus do koupelny vnese vkusná kombinace barev. Výrazné vzory a barvy se mohou objevit na textilu a doplňcích, které lze obměňovat s menšími náklady a v kratších cyklech než kompletní interiér. Nebojme se ani uměleckých děl a designových doplňků – dodají koupelně osobitost a styl.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 7/2010-Foto: Villeroy & Boch, Kaldewei, Laufen

Tip na další články z časopisu Dům a zahrada 8/2010Časopisy, Dům a zahrada
  • Hlavní téma: Beton a stavby z něj
  • Jak bojovat s vedrem: Vše o klimatizaci
  • Moderní technika: Co všechno můžete mít doma
  • Vybíráme podlahu: Přednosti jednotlivých materiálu
  • Jak si výhodně pojistit rodinný dům
  • Zahradní grily: Praktické i designové

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.