V loňském roce se objevily nové sofistikované baterie, umyvadla a vany s dokonalejším povrchem, a také designové kombinace umyvadel a baterií, dokonce i sprchový kout s kruhovou vaničkou, který je možné nainstalovat doprostřed místnosti. Do větších koupelen přibyly saunové kabiny, zejména infrasauny. Koupelny zaznamenaly nárůst přírodního materiálu – přestáváme se bát dřeva a dalších přírodních materiálů. Ty jsou stále dokonaleji preparovány proti vodě a vlhkosti – a jsou přímo do koupelny jakožto vlhkého provozu určeny. Vedle pastelových barev a bílé se začala objevovat barva černá, a to na skříňkách, textiliích i keramice. Baterie byly nejoblíbenější z lesklého chrómu, ale úspěch slavil i elegantní šedý matný chróm. V koupelnách se ve větší míře objevují i umyvadla a mycí mísy z přírodního a umělého kamene, z nerezu nebo dřeva. Módní zůstanou barvy i dekorace umyvadel i umyvadlových skříněk. Příkladem těch, které jsou už na trhu, je dvoubarevné umyvadlo Praktik S (Ravak), dražší Urban nebo Mimo (Laufen) s černobílými obrazci.

Protože jsou moderní umyvadla a designové mycí mísy svým tvarem a hloubkou často atypická, stejně atypická musí být i baterie. Voda musí padat pokud možno do středu umyvadla a z optimální výše; tomu se přizpůsobují výrobci baterií. Objevovaly se proto stále více zvýšené stojánkové baterie, které jsou určeny k umyvadlovým mísám. Například řada Atrio (Grohe) nebo Touch (Roca).

Jak se proměnily stěny koupelen

V koupelně nemáme na stěnách striktně vždy jen obklady; objevují se stále více panelové velkoplošné obklady, ze dřeva, bambusu, plastů. Dále i pohledový beton (i když to jsou jen ojedinělé vlaštovky a designové lahůdky, kdy je beton propojený s drahým umyvadlem a vanou). Ujalo se ale tapetování koupelen jako forma rychlé obměny jejího vzhledu. Přece jenom nejsme u nás ještě zvyklí jako v západních zemích pojímat stěnové obkládačky jako téměř rychloobrátkové zboží a každé dva tři roky je měnit za módnější aktuální novinky. Stěny nad obklady se nám dále rozjasňují – nad obkládačkami nebo jiným obkladovým materiálem u stropu a na stropě svítí často syté přímé barvy, které efektně nasvětlují bodové i lineární světelné zdroje.

Komplety baterie a umyvadlo

Jednotného vzhledu koupelny se dosáhne volbou umyvadla a baterie stejného tvarosloví. Tak začaly přibývat k řadám umyvadel série baterií stejného názvu v totožném stylu. Například luxusní Mimo (Laufen), standardní Cubito od Jiky nebo série Rosa značky Ravak. Sjednotit takto koupelnu ale lze i levněji – třeba za pomoci umyvadel a baterií Lyra Plus nebo Olymp (obojí Jika).

TIP: K umyvadlu Artic (Villeroy-Boch) zkuste vyzkoušet výrobci doporučovanou baterii Skandic; k umyvadlu Logic stejné značky je ideální zase baterie Nautic s šetřičem vody a ochranou proti opaření (baterie přicházejí na trh v lednu).

Co přinese do koupelny rok nastávající?

I nadále zřejmě budou mít úspěch dva tvarové protipóly: krásně oblá i důsledně hranatá umyvadla, vany i vodovodní baterie. Nechte se inspirovat: první skupinu zastupují organické tvary umyvadel Urbi značky Roca nebo kulaté umyvadlové mísy Umyvadlo, koupelna, baterieBagnella (Duravit). Geometrickými tvary láká Vero (Duravit). U armatur upoutají přísné geometrické linie baterií Cubito (Jika) stejně jako měkké obliny zlato-chromové stojánkové baterie Florentina (Roca).

Velkou inspirací je každoroční velká podzimní mezinárodní výstava stavebnictví, keramiky a koupelnového vybavení Cersaie v Bologni, která každoročně nastoluje módní trendy do budoucna. Více než 1000 vystavovatelů nastínilo, kam se budou koupelny ubírat. I když jejich množství je tak velké, že jediný směr neexistuje – a to je dobře, protože si každý může vybrat podle svého vkusu, kapsy i velikosti koupelny. Dá se ale říci, že umělé materiály se budou optimálně doplňovat a kombinovat s přírodními. Tak například protipólem umělého kamene (např. Stonevision, který byl na Cersaie 2010 k vidění) je kámen přírodní. Mnoho typů dlažby a obkládaček se inspiruje barevností surové hlíny. Černá keramika na vanách a umyvadlech přetrvává, často zkombinovaná s retro dekory.

To, jaký trend se ale v koupelně u nás ujme, ukáže až čas.

-ag-

Foto: Villeroy Boch, Laufen, Grohe, Hansgrohe, Kaldewei