Každé elektrické topidlo určené do koupelny podléhá přísným pravidlům pro topidla do vlhkého prostoru a musí být instalováno nebo zrevidováno příslušným odborníkem. Pro koupelnové topení je typické to, že kromě toho, že vydává teplo, dělá ještě něco jiného. Topení podlahové nás příjemně hřeje do chodidel a působí uklidňujícím dojmem, topné žebříky kromě své prvotní funkce zase suší - pojmou poměrně velké množství mokrého prádla, které na nich rychle uschne.

Podle doporučovaných teplot v jednotlivých místnostech bytu má být největší teplo právě v koupelně - až 26 °C.

Topný žebřík s dvojí funkcí

Topné žebříky nemusejí být zdaleka bílé, nabízejí se v odstínech RAL, což čítá kolem 200 barevných odstínů, takže je lze naprosto dokonale přizpůsobit barvám obkládaček nebo jiným materiálům stěn, podlahy i nábytku. Při koupi dáme přednost před rovným žebříkem raději tomu s prohnutými trubkami – prádlo se na něj lépe věší, zadní strana je dále od zdi a je přístupnější. Ve větší koupelně ale svým výkonem žebříky nestačí, a tak přichází na řadu koupelnový radiátor. Ten může být atypický a brát na sebe nejrůznější podoby.

Atypické radiátory do koupelny

V koupelně se prosazuje netradiční design a netradiční materiál. Některý radiátor vypadá jako tři spojené nerez nebo matové trubky. Jiný má povrchovou úpravu z pískovaného stříbrného eloxu s lesklou středovou lištou. Výjimečně vypadá černý nebo chromovaný radiátor Clip se svým nápaditým designem ve tvaru obří kancelářské sponky. Navíc se dá umístit horizontálně nebo na výšku, podle místa. Jiným příkladem atypického radiátoru je plochý model Pegasus, zároveň jeden z nejvýkonnějších. Atypické radiátory je možné také objednat běžného designu, ale podle dimenzování koupelny - podokenní variantu, radiátor nízký nebo úzký a dlouhý.

K rychlému přitápění využijeme menší přenosné koupelnové topidlo. Topidlo homologované do vlhkého prostoru už není starým jednoduchým infrazářičem: má dětskou pojistku, ochranu před přehřátím a při náhodném překlopení se vypne.

Teplo od nohou

Protože v koupelně chodíme bosi, teplá podlaha je dnes už skoro standardem. Vyhřátá podlaha dokonale relaxuje. Nemusí to být jen dlažba, ale také stěrka nebo další podlahoviny, pod které se podlahové topení schová - přírodní linoleum i speciálně upravené dřevěné a laminátové podlahy do koupelen. Pod ně jsou ve velké i malé koupelně dobře využitelné velkoplošné topné systémy, rohože nebo kabely - podle velikosti koupelny.

Koupelna je v každém případě ve zvýšené míře náročná na větrání - spojuje se v ní totiž teplo plus vlhko. Pokud se nedá větrat dokonale, použijeme občas odvlhčovač, vlhkoměr by tady neměl ukazovat více než 50 – 55 %.

TIP REDAKCE: Že radiátor nemusí být synonymum "hyzdiče interiéru" se můžete přesvědčit v prosincovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, který je v prodeji od 15. listopadu.

Foto: www.isifa.com, Sapho, archiv autora