Nejdříve nás obklopovaly čtyři stěny sprchového kouta a důkladně uzavíratelné dveře, potom stěny dvě, pak zástěna jedna - jen kus matného skla, a sprchový panel se někdy už objevuje v plné kráse bez zástěny v rohu (nebo uprostřed) koupelny. Zůstaňme ale ještě chvíli u sprchování „schovaného“ a podívejme se na výběr sprchových zástěn.

Závěs rovný i dokulata

V obnovené kráse září jednoduchostí, rafinovaností (i cenovou dostupností) sprchový textilní závěs. Není to už dávno kus barevného igelitu, ale dokonalá kompozice efektních vodovzdorných materiálů. Nejlépe vypadá, když se instaluje na kruhovou konstrukci, a tak kolem sebe ve sprše zatáhneme závěs dokola. V těch největších koupelnách se lze sprchovat v prostoru, kde je takový „zámecký“ sprchový kout centrem pozornosti, v menší koupelně stačí půloblouk u zdi. Toto řešení je praktické - odpadá čistění skel a konstrukce, celý sprchový kout se občas jednoduše hodí do pračky. Podlaha bývá zarovnaná s okolním terénem, nevyvýšená, bez vaničky, jen stěrka vyspádovaná k centrálnímu odtoku.

Skleněný paraván fixovaný ve stěně

V kurzu jsou zástěny jednoduché, oddělující jednou rovnou plochou místo ke sprchování, jakýsi rovný skleněný paraván. Sprchová zástěna oddělí místo ke sprchování v rohu koupelny, za ní se jednoduše instaluje sprchový panel nebo baterie. Sprchová zástěna je fixována do stropu nebo stěny a nemusí nutně sahat až k zemi. Výborně se pak udržuje hygiena, nikde žádné spáry, dveře, panty... Ani vanička nemusí být. Trendem je jednoznačně podlážka sprchového koutu v jedné rovině s ostatní podlahou koupelny.

U takto řešeného koutu, který dává volnost, pak nemusíme přemýšlet, jakou vaničku vybrat - žádná tady není, stejně jako tu nejsou omezující stěny a dveře. Sprchujeme se v nestísněném, volném prostoru, a právě zástěna může být designovým, krásným solitérem celé koupelny.

Ve skleněné sprše

Nejlevnější masivní rohové sprchové kouty s plastovými rámy už někdy vypadají trochu neohrabaně a jsou už také dost „okoukané“, málo se inovují. Dnes v koupelně více frčí rovné hladké linie a subtilnější řešení kompaktních sprchových koutů. Přitom jsou do koupelny ideální plastové rámy místo kovových. A zvolíme-li čiré sklo a subtilní rám sprchového koutu, sprchový kout bude téměř „neviditelný“ a nebude rušit pohled na hezké obložení stěny za ním. Ideální je v tom případě také úplně bezrámové provedení celoskleněného sprchového koutu, kdy vidíme jen oblé průhledné sklo bez rámu. Sklo je opět fixováno úchytkami a panty ke stěně.