Koupelna, vybavení, umyvadlaSynonymem pro koupelnu by mohl být výraz „vodoodpudivost“. Vše, co se v ní nachází, by mělo být odolné vůči vodě v jakémkoli skupenství. Proto jsou obklady i dlažba nejčastěji keramické, nábytek z lakované či fóliované dřevotřísky, sanita je samozřejmě buď z odolné keramiky, nebo z jiných materiálů podobných vlastností. Pokud si můžeme dovolit luxus vyšší ceny, použijeme na obklady a některé části vybavení třeba sklo, leštěnou žulu, umělý kámen a podobně. A jestliže máme rádi dřevo, a současně můžeme akceptovat vyšší výdaje, nemusíme se zříkat ani toho, a to nejen pro nábytkové vybavení, ale i na podlahu a obklady stěn. Pro tento účel se však nehodí jakékoli dřevo. Naše běžné dřeviny, a to i ty nejtvrdší, odolávají vysoké vlhkosti v koupelnách jen velmi obtížně - dřevo „pracuje“ - kroutí se, nabývá na objemu, mění proporce, může být napadeno houbami. V případě nábytku tedy volíme dřevo náležitě ošetřené, a na obklady a podlahovou krytinu pak určitě tropické dřeviny, které jsou nejen tvrdé, ale i mastné, dobře tedy odolávají vodě i Dřevo, obklad, koupelna, vana při absenci jakékoli impregnace.

I tropické dřevo musíme ale chránit proti plísním, pravidelně ho proto ošetřujeme některým z antimykotických prostředků. Časem mohou být určitou vadou na kráse praskliny, které se však ve vlhkém prostředí koupelny opět zatáhnou. Dřevo v průběhu doby zraje, to tropické získává bělavou patinu, díky níž vystupuje struktura materiálu. Nejčastěji jsou používána tmavá africká dřeva - teak nebo wengé, brazilské dřevo ipé, ale i další druhy.

Dřevo nejen v ploše

Pokud jde o obklady koupelnových stěn, mohou sahat až do výše stropu, do klasické výšky 2,2 m nebo níže, případně lze zvolit široký pruh dřevěného obkladu v určité partii stěny tak, aby byla chráněna její nejexponovanější část. Zbylé plochy stěny pak natřeme vodoodpudivým nátěrem. Dřevo však nemusíme použít jen na podlahu nebo obklady zdí, dřevěný může být i koupelnový nábytek.

Pro „stálou“ koupelnu, kterou nechceme v příštích letech významně měnit, raději vybíráme kvalitní, a proto trvanlivější mobiliář z masivního dřeva, buď tuzemského Dřevo, koupelna, nábytek, obkladys dostatečnou povrchovou úpravou, nebo opět tropického. Takový nábytek pak například v kombinaci s keramickými obklady a dlažbou a stylovou sanitou působí velmi harmonicky a elegantně.

Několik století nazpět bylo dřevo běžné i jako materiál pro vany, džbery a podobné kusy vybavení. Dnes, samozřejmě v mnohem kvalitnějším provedení a z odolnějších druhů dřeva, se znovu vrací luxusně a extravagantně působící umyvadla či vany z dřevěného masivu, pro svou vysokou cenu i velmi náročnou údržbu jde však v současnosti naopak o ojedinělé kusy koupelnového vybavení. Říká se, že draho nakupovat umí každý, dřevěné zařízení koupelny si však můžeme dopřát i v případě, že nechceme investovat do zařízení koupelny nemalé částky. Sice ne nezničitelný, ale přece i tak celkem trvanlivý je levný nábytek z borového dřeva, který lze koupit Koupelna, dřevo, umyvadlo, obklady, bateriev diskontu. Ten je dobrou volbou v případě, kdy zařizujeme první bydlení, nebo počítáme s tím, že koupelnu brzy obměníme. Jeho předností je hezký vzhled a přijatelná cena. Navíc je možné ho použít nejen v koupelně, ale i v dalších místnostech. Stejnou službu udělá případně i odlehčený ratanový nábytek či doplňky z bambusu, proutí a mořské trávy. Současně je možné využít také materiálů s imitací dřeva - na trhu je široký výběr dlažby či plovoucích podlahovin i obkladů s dekorem nejrůznějších dřevin. Jsou vzhledově pěkné, avšak cenově dostupnější a snáze se udržují.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com