Tyto systémy jsou do určité míry variabilní, protože umožňují několik variant využití: buď se mohou klasicky zazdít, dále instalovat do volně stojící příčky, anebo umístit na tuto lehkou příčku. Neboli předstěnové systémy jsou určeny k předezdění nebo zazdění. Pokud je systém umístěn v předezdění, dá se jeho horní plochy využít jako vyzděné police.

Všechno visí ve vzduchu - podlaha je volná!

Jak už bylo řečeno, viset nemusí jen WC a bidet, ale také pračka a koupelnový nábytek. Tím se podlaha zcela uvolňuje a vznikají ideální podmínky pro dokonalou hygienu a absolutně jednoduchou údržbu. WC a bidet se ocitají nad podlahou 7 - 9 cm, což postačuje, aby se pod nimi pohodlně uklidilo. Vysavačem nebo mopem se lehce přejede po podlaze, aniž by bylo třeba odstraňovat předměty, vyhýbat se nábytku nebo drhnout nehygienické spáry WC a bidetu při podlaze.

Výhody zavěšené toalety a bidetu

Nejen úklid je hračkou, ale také a především estetický dojem je mnohem lepší než u sanitárních a zařizovacích předmětů stojících na podlaze. Protože nyní je viditelná a vynikne i podlaha pod nimi, místnost je najednou vzdušnější a zdánlivě prostornější. Také senioři, méně mobilní lidé a lidé vysocí uvítají vyšší toaletu; stejně tak jako z vyšší postele nebo židle se z ní lépe vstává. Další výhodou zavěšené toalety je nehlučné splachování.

Jednoduchá montáž

Základem a podstatou předstěnových koupelnových systémů jsou ocelové profily sestavené do systémů, na které se zavěsí sanitární keramika (WC, bidet). Ale protože mají jedinečnou nosnost, také unesou ještě těžší věc, jako je pračka, sušička, bojler a jiný ohřívač vody, koupelnové skříňky, skříně a regály nevyjímaje. Systém se také dá využít k jednoduché dostavbě sprchového koutu. Při rekonstrukci koupelen jsou předstěnové systémy tím, co ulehčuje a urychluje práci. Vůbec totiž není tehdy nutné rozbíjet obklady a odstranit starou malbu s omítkou. Nemusí se kopat a sekat do zdí, ale veškeré vodovodní a kanalizační rozvody a také elektřina se mohou vést po stěně a potom jednoduše překrýt právě předstěnou. Všechno se schová do bleděmodrého sádrokartonu (ten je určený do vlhkého prostoru a má v sobě úpravu proti vlhkosti), který se obloží obkládačkami. Předstěna se musí dobře izolovat, utěsnit a precizně obložit, protože jinak hrozí, že uvnitř mohou začít bujet plísně.

Tím, že se všechno zazdí do předstěny, se zdánlivě do systému nemůže v případě menších problémů a závad dostat. Případné závady se řeší otvorem umístěným pod tlačítkem na splachování, kudy lze například vyměnit i zpuchřelé těsnění.

Typy závěsných systémů

Systém pro odlehčené stěny propouští zvuky, proto se s ním raději vždycky vyhneme v koupelně té stěně, za níž se nachází ložnice (pokud s ním ložnice sousedí). V tomto systému se potrubí a sádrokarton namontují na společný nosný systém.

Předstěnové systémy modulární se využívající k zavěšení WC. Celý hotový modul s potrubím, vnitřní nádržkou a podomítkovou krabicí se namontuje na stěnu a obezdí.

Systém přípojnicový spočívá v prvotním postavení systému z nosných kovových profilů, do kterého přijdou veškeré potřebné trubky, nádrž - a vše se opět zakryje sádrokartonem a obezdí.

-ag-

Foto: Geberit, Jika