Základem koupelny je bezpečnost, pohodlí a hygiena

Základem každé malé i honosné koupelny by měla být kvalitní podlaha, nesmekavá a bezpečná. Je celkem jedno, jestli vyberete dlažbu, nebo necháte udělat elegantní stěrku. Mít v koupelně můžete i přírodní linoleum, jen musí být vysoce kvalitně položeno, aby pod něj nezatékalo. Obkládačky na stěnách nejsou povinné, zvolit můžeme třeba stěrku nebo benátský štuk, patinované stěny.

Umývadla, bidet a vanu je vhodné vybrat v úpravě odpuzující kapky vody. Sanitární předměty tak budou neustále krásné, upravené, budou lesklé a vypadat, že jste koupelnu právě uklidili. Vyznavači dřeva ocení v koupelně, když ne rovnou dřevěnou vanu, tak alespoň umývadlo nebo nějaký doplněk - podlahovou rohož, lázeňské kartáče nebo třeba mýdlenky. Lépe než pestrobarevné mycí houby vypadají v koupelně houby mořské, stejně tak jako ostatní přírodní doplňky. Výborné je, když se do koupelny vejde sedací nábytek (ideálně lehací), tedy křesílko nebo lehátko.

Koupelnové textilie nesmějí být popelkou

Ručníky by měly být v dobré kvalitě a určitě jen v jedné, maximálně dvou barvách. Ideální je pořídit si v téže barvě i župany. Vynecháme křiklavé ručníky s potiskem.

Chromoterapie pomáhá relaxovat

Pusťte do koupelny léčivé světlo - chromoterapii. Zdrojem barevného spektra jsou diody prosvětlující vodu, vnímáním jejích barev se ovlivňují kladně naše tělesné funkce. Pořídit si můžete novou vanu se zabudovanou chromoterapií, ale i samostatnou chromoterapii do své stávající vany - jen je potřeba vědět při nákupu typ vany. Své léčivé a zklidňující uplatnění najde chromoterapie ale i ve sprchovém koutu.

Hudba a zvuky, které přinášejí klid na duši

K uklidnění při relaxační koupeli přispějí komplexní vjemy: teplo, vůně i příjemné zvuky. V koupelně je ideální zaposlouchat se do příjemné hudby nebo do takzvaných relaxačních nahrávek se šuměním moře, příbojem, zvuky lesa se zpěvem ptáků, ale třeba i do nočního kvákání žab.

Infrasauna v koupelně

Dobrým tipem může být koupelnová infrasauna, ve které není vedro a vzduch se nepřehřívá (je v ní jen kolem 50 - 55 °C). Topným tělesem jsou keramické zářiče neboli infrapanely. Infračervené záření z nich prohřívá naše tělo, zatímco vzduch má teplotu nižší.

Rozkvetlá koupelna

Máme-li v koupelně okno, nic nebrání tomu mít ji rozkvetlou, nebo alespoň zelenou. Nedaří se tady ovšem každé květině vzhledem k přece jen stísněnějším poměrům; nezvolíme rostlinu širokou, ale spíše užší a rostoucí do výšky. Zvýšená vlhkost většině květin vyhovuje stejně jako světelné podmínky.

V koupelně má být teplo (doporučovaná teplota v zimě je až 26 °C). Není vítané ale přehnané vlhko, důležitá je v každém případě možnost větrání a účinný odtah vlhkosti.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz