Bambusu se v koupelně nemusíme bát

Krásné bambusové předložky před vanu či umyvadlo přinášejí do koupelny závan přírody. Jsou bezúdržbové, bambus je ošetřený do vlhkých prostor. Hezčí než obyčejné rohože jsou předložky poskládané z malých oblých bambusových kousků - plošek, pospojovaných šňůrkami. Předložky jsou krásně lesklé, mají výraznou barvu bambusu a jsou zespodu opatřeny hrubšími kousky gumy, takže se nemusíme bát uklouznutí.

Marocký štuk na stěnách

Nákladnější, ale neopakovatelné. Marocký štuk na koupelnových stěnách je něco, co tuto místnost dokonale přetvoří směrem k originalitě a neotřelému luxusu. Marocký štuk nebo také tadelakt vykazuje vysokou odolnost vůči vodě, a do koupelny je tak jako stvořený. Tento exkluzivní dekorativní povrch vyniká vysoce lesklým efektem. Je to suchá, nešpinivá, čistě minerální malta bez umělých přísad. Tadelakt je voděvzdorný, zachovává si však difuzní větrání, propouští páru. Je vysoce alkalický, takže hygienický. Jeho výhodou je, že se dá aplikovat na všechny druhy podkladu (beton, omítka, sádrokarton, dřevotříska). Jeho povrch se uhlazuje kamenem. Je původně bílý, ale přidáním zemních a minerálních pigmentů se dá obarvit do jakéhokoli odstínu. Je to krásné a není to levné - metr čtvereční může vyjít asi na 3000 korun. Na nasvícených štukových stěnách pak dokonale vynikne bílá keramika, i kovové věšáčky a poličky.

TIP Novinkou u IKEA jsou mýdlenky a dávkovače tekutého mýdla z kameniny kombinované s nerez ocelí. Je to neobvyklé a celek vypadá čistě.

Stěny v čokoládové barvě

Nebojte se sytých barev a vyzkoušejte čokoládové stěny, je lhostejné zda obkládačky nebo stěrku. Teplá barva čokolády je sice dost vyhledávaná na osuškách a ručnících i županech, ale v koupelně jako celku poněkud přehlížená. V kombinaci s čistě bílou nebo vanilkovou a barvou světlé kávy se vytvoří příjemné barevné akordy.

Držák ručníků - stylotvorný detail

Dokonale se můžeme vyřádit u držáků na ručníky, tady se fantazii meze nekladou. Stojací, visací, rovné, kulaté a ze všech možných materiálů vyniknou v nerezu nebo matném a patinovaném bronzu právě na temné stěně za sebou. Jiné, už dávno pozapomenuté držáky na ručníky jsou součástí retro kulatých stolečků, které drží umyvadlovou mísu, jako ji držely začátkem 20. století, tehdy ale leckdy bez tekoucí vody vedle mísy stával porcelánový džbán... i ten je dnes v retro koupelnách ale vidět... Jinou praktickou možností je kulatý visací držák na ručník k vaně kombinovaný s mýdlenkou (Herbeau, věšák Charly). A skončit můžeme třeba tam, kde jsme začali – u bambusu. Velmi originálním koupelnovým doplňkem může být rustikální žebřík snadno vyrobený ze stvolů s třemi čtyřmi stupni, na které se jednoduše přehodí ručníky: na spodní stupně přijdou ručníky dětské, na horní stupně budou dávat své ručníky rodiče.