V příslušných obchodech většinou oči jen přecházejí: ostré i pastelové barvy, všemožné dekory, vzory a materiály. Ale když se podaří najít a vybrat to pravé, sedátko se pak dá výtečně přizpůsobit barvám a stylu celé koupelny.

Dřevo i kvalitní plasty

Na druhé straně spektra jsou evergreeny jako sedátko dřevěné a stále se vylepšující a pořád kvalitnější a hygieničtější sedátko plastové. Dřevěná prkýnka s sebou přinášejí veškeré výhody i nevýhody přírodního materiálu: dřevo působí příjemně, je nápadné, prkénko bývá z pevného dřeva, ponejvíce z dubu. Dřevo je sice speciálně upravené, ale stejně při jeho čistění šetříme vodou. Většina „decentních“ prkének je dnes vyrobena z pevného duroplastu v několika málo pastelových odstínech, vedle bílé to bývá bahama, pergamon, agais. Musí něco vydržet, mimo jiné i to, že si někdo sedne na zavřené WC. Materiál je velmi odolný.

Znaky kvality

U moderních sedátek z duroplastu je dnes běžná antibakteriální úprava. Té se dosáhne tak, že je do duroplastu přimíchána přísada dlouhodobě působící proti plísním a bakteriím. Pak je tady jedna praktická věc - „zpomalovací mechanismus sklápění“ (slowclose), jakási brzda zpomalující zavření poklopu a spuštění sedátka. Stačí slabě zavadit a sklopí se pomalu samo. Nikdy nám tak nemůže vyklouznout z ruky a prudce dopadnout na mísu z výšky. V kvalitě sedátek se můžeme také orientovat tak, že sedátko potěžkáme: kvalitní výrobek může vážit asi 3 kg, levné plastové výlisky jsou mnohem lehčí. Úchytky jsou u kvalitnějších sedátek na výběr plastové, nerez nebo rychloupínací ocelové.

Shánění náhradního WC sedátka

Koupíme-li nové WC, je jeho součástí sedátko. Když je koupíme společně, řada problémů odpadá, vše k sobě padne. Pokud sedátko ale zničíme, doslouží, nebo si je přejeme vyměnit, nemůžeme většinou koupit jen tak nějaké. Tvar prkénka by se měl maximálně shodovat s tvarem horní části záchodové mísy. Na trhu je sice mnoho univerzálních verzí, ale nemusí na mísu zcela pasovat. Ideální je koupit zase originální prkénko pro daný typ mísy. Musíme ovšem znát její typ a značku. S touto znalostí se vydejme do obchodu vždy. Pokud neznáme značku a typ mísy, je pak nutné znát rozteč připevňovacích šroubů (osovou vzdálenost otvorů pro připevňovací šrouby), vnější šířku a vnější délku od šroubů ke kraji záchodové mísy, nutná je i vnější délka a šířka mísy a potom její délka a šířka vnitřní. Pokud je mísa vzadu s nádržkou, musíme znát i vzdálenost k ní. Prodavači nám na základě toho poradí, které zboží se na daný typ hodí a která sedátka musíme oželet.

Úchyty musí být odolné a hygienické

Nejcitlivějším místem je spojení sedátka a víka - úchyty. Kolem nich se hromadí špína, protože se spáry kolem nedají dobře čistit. Tip? Zkuste starý zubní kartáček. Úchyty mohou být plastové, mosazné, nerezové nebo z chromované mosazi. Je to nejnamáhanější část celého dvoudílného sedátka. Když nevydrží, v cenách kolem 150 korun se dají samostatně koupit kovové panty k duroplastovým sedátkům.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz, Roca, archiv