V minulém dílu tohoto miniseriálu jsme se podívali na mimořádně pobuřující nebo technologicky nové pisoáry. Tentokrát se vrhneme do poznávání pisoárů,
které svou inteligencí výrazně přesahují průměr. A to jak nahoře, tak i dole…

Politický pisoár s obličejem Georgie Bushe vznikl na konci vládního období tohoto nepříliš oblíbeného politika. Vytvořil ho newyorský umělec Clark Sorensen pro výstavu Down the drain. Ta předpovídala, jak bude svět na republikánského politika vzpomínat za pár roků. Pisoár byl jedním z těch mírnějších exponátů…

Na co myslel architekt nebo majitel této toalety, to asi neví nikdo. Rozhodně příliš neuvažoval nad tím, jak se budou pisoáry používat. Jeho snahou zřejmě bylo splnit nějakou hygienickou normu, která předepisuje počet toalet na jednu restauraci.

Jméno Clarka Sorensena si asi ještě pamatujete z první fotografie. Tento designér, který se specializuje právě na toalety, dokáže vytvářet kromě prezidentských pisoárů i neobyčejně hezké záchodky. Velmi inspirativní je například jeho série pisoárů s květinovými motivy. Každý z nich je originální, krásný a navíc praktický. Co víc si přát? Snad jen, aby byly cenově dostupné.

Před několika lety se jako velký hit objevil první pisoár pro ženy. Měl to být velký úspěch, ale nakonec se ukázalo, že je špatně navržený, není o něj zájem a vůbec je to trefa zcela mimo. Výrobce zkrachoval v průběhu pouhých tří měsíců.

Někdy pisoár vypadá tak, že byste ani neřekli, že by to mohl být pisoár. Roku 2000 instalovali tyto záchodky do kalifornské restaurace Obispo. Vypadají podobně jako místní jeskyně - a navíc mají vodopád. Pokud na zeď něco dopadne, senzor spustí shora silný vodopád. Zážitek je to prý úžasný!

Nizozemská umělkyně Meike van Schijndelová využila pro sérii pisoárů jejich klasický tvar, ale doplnila je barvou a několika detaily. Její výtvor připomínající ústa najdete v Antverpách.

A nakonec pisoár, který využívá nepotřebné materiály. Z trumpety ho vyrobil australský milovník hudby. Pisoár je doplněn i dalšími ryze hudebními detaily…

Foto: Archiv autora