Pokud jste se přes léto rozhodli zvelebit právě koupelnu, tak tu pro vás máme připravenou dávku inspirace v podobě originálně řešených sprchových koutů, které mají i v českých koupelnách své místo.

Sprchový kout má hned několik výhod. Pojďme se na ně společně zaměřit.

  • Sprchování je obvykle ekonomičtější, protože při něm nespotřebujete tolik vody (samozřejmě se to ale odvíjí od délky sprchování, i ve sprše tak můžete spotřebovat vody poměrně dost a finanční úspora nemusí být tak veliká).
  • Sprchové kouty jsou praktické z hlediska lepší přístupnosti (ocení je tak i starší či hůře pohybliví lidé).
  • Sprchy jsou také výhodné z hlediska dispozičního. Jejich menší rozměry umožňují využití i v opravdu malých prostorech, a v koupelně tak šetří tolik ceněné centimetry. Své místo si ovšem vydobyly i v prostorných koupelnách, tam totiž slouží jako rychlá a osvěžující alternativa ke koupání ve vaně.

ČTĚTE TAKÉ:

Uvažujete-li o pořízení sprchového koutu i do vaší domácnosti, pojďte se podívat na pět moderních uzavřených sprchových koutů, které by vám mohly pomoci při rozhodování, jak právě tu vaši sprchu pojmout.

Sklo je dobrá volba

Máte-li v koupelně dostatek prostoru, pak není důvod kromě vany nezřídit i sprchový kout. Pokud navíc zvolíte na její oddělení posuvné skleněné panely v celé výšce místnosti, zůstane koupelna vzdušná a takový sprchový kout ani opticky prostor příliš nezmenší.

Koupelna v podkroví

Koupelna v podkroví má vždy nezvyklé kouzlo. A v případě, že můžete sprchový kout umístit do prostoru, kde je střešní okno, tak to platí dvojnásob. Denní světlo je totiž v koupelně nenahraditelné a v samotném sprchovém koutu vytváří dojem relaxačního centra.

Vzduch musí cirkulovat

Čím větší nároky na sprchování máte, tím více prostoru budete muset pro sprchu vyčlenit. Tato sprcha už připomíná spíš parní lázně. Také proto je příhodné, že jsou vstupní dveře opatřeny výklopnou částí, která umožňuje cirkulaci vzduchu už v průběhu sprchování.

I malá sprcha se počítá

Dostatečný komfort může poskytnout i sprcha menších rozměrů. Pak ovšem o to víc záleží na doplňkovém vybavení, které vám pomůže v relaxaci. I do malého prostoru můžete zvolit masážní sprchovou hlavici a sprchování si užít naplno.

Maximální komfort při sprchování

Rozměry této sprchy už zcela jistě přesahují velikost průměrné vany a v takovém případě se už nejedná o alternativní způsob očisty, ale spíš o skutečné domácí lázně s hydromasážní nastavitelnou hlavicí, masážní vodní trysky, panel se skotskými střiky nebo vonné parní lázně.

Pár tipů na závěr:

  • U sprchového koutu se vyplatí připlatit si za kvalitní materiály, které vám usnadní údržbu (především se to týká speciální úpravy dveří zamezující usazování nečistot)
  • Velikost vaničky přizpůsobte rozměrům koupelny, ale nedoporučuje se jít pod velikost 80 x 80 centimetrů
  • Nezapomeňte opatřit stěny hydroizolací, aby ve vlhkém prostředí nebujely plísně
  • Pokud ve sprše nebudete mít vaničku, musí být podlaha dostatečně vyspádovaná směrem k odtoku

Titulní foto: Thinkstokphotos.com, foto: Freshome.com