Barvy hrají v našem bydlení poměrně zásadní roli, ač si to na první pohled nemusíme vždy plně uvědomovat. Dobře zvolená barevná kombinace neruší, spíš jen přirozeně dokresluje pocit z prostoru. Potom je jasné, že samotnou barvu nemusíme vnímat jako hlavní faktor, který určuje, jak se v místnosti cítíme.

Každý člověk vnímá barvy trochu odlišně, přesto lze vysledovat některé obecně platné charakteristiky barev, které platí pro většinu z nás a při výběru barevného ladění koupelny nám mohou usnadnit rozhodování.

ČTĚTE TAKÉ:

Úplně na začátek je vhodné připomenout, že tmavé barvy opticky zmenšují prostor, tudíž se příliš nehodí do malých prostor. Světlé tóny a neutrální barvy naopak místnost prosvětlí a dodají mu na vzdušnosti.

Vzhledem k účelu koupelny je vhodné volit za dominantní barvu takovou, která vyvolává dojem svěžesti, čistoty a uvolnění.

Mluvíme tedy o barvách chladnějších. Jde především o modrou, zelenou a také fialovou barvu a jejich odstíny i vzájemné kombinace. Tyto barvy nabývají na intenzitě hlavně při menším osvětlení. Opět tedy platí, že v malých koupelnách mohou vytvářet stísněný dojem a působit až příliš chladně. Hodí se tak spíš do větších místností a rozhodně neuděláte chybu, když v koupelně na dlažbě, textiliích a dalších doplňcích použijete několik tónů jedné barvy.

Do menších místností a koupelen bez oken, které už samy o sobě působí tmavě a chladně, jsou mnohem lepší volbou teplé barvy, které prostor nejen zvýrazní, ale především do něj vnesou pocit radosti, tepla, slunce i uvolnění. Mezi tyto barvy patří žlutá, oranžová a červená.

V opravdu malých koupelnách můžeme jako hlavní barvu zvolit neutrální bílou či krémovou a teplých barev využít pouze ve formě doplňků.

Pár tipů na závěr:

  • v koupelnách s vysokými stropy nechte stěny světlé a strop natřete tmavší barvou, bude tak vypadat opticky níž
  • velký prostor pomohou opticky zútulnit velké barevné vzory
  • stěnu s oknem je lepší ladit do světlejších barev
  • nezapomínejte na celek - budete-li vybírat výraznou dlažbu, uberte ze sytostí barev na doplňcích a nábytku

Na dojmy, které v nás jednotlivé barvy často vyvolávají, a nálady, které symbolizují, se podívejte do naší fotogalerie.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com