Dřevo je materiál, který má fantastické vlastnosti. Je teplý, poddajný, dá se jednoduše obrábět a vypadá skvěle. Použití v koupelně ale má svá úskalí. Tento přírodní materiál totiž ve vlhku pracuje, je tedy zapotřebí speciálních postupů a úprav, aby se to nedělo. To výrazně prodražuje jakoukoli instalaci dřevěných (byť jen) doplňků, natož dřevěné sanity.

Trh ale nabízí mnoho zajímavých výrobků, které jsou luxusnější než nejlepší výrobky z kovu, plastu či moderních materiálů renomovaných značek.

Jaké dřevo?

Výroba dřevěné sanity není jednoduchá. Musí se použít speciální dřevo, které má lepší vlastnosti než to, které roste u nás. Takže se například používá africká okoumé, která odolává plísni, vlhkosti, hnilobě… Také se používá finská borovice, sibiřský modřín, ořech nebo africká kambala (iroko).

Český smrk tu nehledejte. Jeho vlastnosti jej předurčují víc k topení než k použití v koupelnách.

Dřevěná sanita

Ochrana

Všechno dřevo, které se použije na výrobu van, musí schnout alespoň dva roky na vzduchu, následně se dává do speciálních sušáren a až posléze se zpracovává. Následuje povrchová úprava, která se liší výrobce od výrobce.

Některé výrobky jsou napouštěny speciálními oleji a následně lakovány. Některé mají hned několik vrstev speciálního laku, který se postupně vpije do materiálu a vytvoří jakýsi film na povrchu. Jsou úpravy, které mají v poslední vrstvě laku nanočástice stříbra. „Tato nanotechnologie spočívá v obsahu mikročástic stříbra, které chrání zdraví člověka a ničí všechny bakterie, které se mohou ve vlhkém prostředí vyskytnout. Po nanesení všech vrstev laku je produkt 100% chráněný před nasáknutím vody,“ řekl Erik Konkolovský, ze společnosti Koner, která se výrobou dřevěné sanity zabývá.

Vana, nebo koupací káď

Nabídka je dost široká a vy si můžete objednat mnoho a mnoho různých velikostí, tvarů a konstrukcí. Především je však možné objednat vanu či umyvadlo podle vlastního návrhu. Jednoduché obrábění to přímo umožňuje. Například vauu.eu dizajn Daniela Karpiše ze Slovenska vyloženě vyrábí vany na zakázku. Budete si přát vanu do rohu? Není problém. Nebo nějaký speciální motiv? I to je možné. Ovšem musíte počítat s velmi vysokou cenou. Ve fotogalerii najdete několik výrobků této firmy, které poznáte velmi jednoduše – jde o opravdu exkluzivní výrobky, které se cenou šplhají i k jednomu milionu korun.

Pokud chcete něco levnějšího, můžete sáhnout třeba po již výše citované firmě Koner, která je též ze Slovenska. Jejich produkty vynikají až puristickou jednoduchostí. Ceny van se pohybují od 11 500 až 16 400 euro (300 000 – 430 000 Kč).

Tento typ sanity je natolik exkluzivní, že pokud napíšete kamkoli do zahraničí, prakticky všichni vám pošlou svůj výrobek, ať je to z jakékoli dálky. Mezi dřevěnými vanami a umyvadly bychom například chtěli upozornit na skotský Wooden Baths Ltd nebo na designovou značku aLegno.

Pojďme ale ještě do levnějších cenových hladin. Vždyť známe velké sedací vany, které více připomínají sudy. Bednářské výrobky tohoto typu se dají u nás sehnat třeba kolem 30 000 korun, a to jak pro vnitřní, tak venkovní použití (např. Keliwood).

Ještě levněji pak můžete nakoupit v Číně, kde už i tento produkt dokázali okopírovat. Jaká je však kvalita a životnost jejich výrobků, to nedokážeme říct. Každopádně cena je i poloviční, a to i s dopravou.

Záruka

Výhodou van je to, že pokud se poškodí povrch, může se přebrousit, nalakovat a vše funguje tak, jak má. Přesto samozřejmě potřebují dřevěné vany a umyvadla trochu více péče, než je obvyklé. Nesmí se používat žádné ostré předměty, čističe s brusnými segmenty… Kvalitní laky však poznáte podle toho, že například dokážou odolávat i dvacetiprocentnímu kyselému roztoku (například Savo) a nic se jim nestane.

Přesto se také informujte na záruky. Dvouleté jsou standardní, ale můžete najít i výrobky s desetiletou zárukou.

Foto: vauu.eu - dizajn Daniel Karpiš, Koner, Wooden Baths Ltd Scotland, aLegno