Šikmé stěny totiž zabraňují použití standardního nábytku, a tak je potřeba většinu vyrobit na zakázku, na míru prostoru. To v běžném obytném prostoru není zas až tak problematické, zato v koupelně, kde je vysoká vlhkost, je zařízení mnohem náročnější.

Má i pozitiva

Podkrovní koupelna má ale mnoho předností. Její součástí bývá zpravidla střešní okno, kterým může uživatel pozorovat střechy okolních domů anebo nebe, a přitom to na soukromí nic nezmění. Denní světlo tu zároveň dovolí pěstovat živé květiny. Vybereme-li druh, kterému prospívá vlhkost, pak se za pár měsíců můžeme těšit z bohaté zeleně. Výhodou okna je i snadné větrání. Čerstvý vzduch je nejen vhodný pro majitele, ale i pro samotnou místnost, ve které se tak nedaří plísním.

podkrovní koupelny

Jednou z výhod podkrovních místností je jejich teplota, která bývá díky dostatečné izolaci a střešnímu oknu vyšší. Ve většině případů proto není nutné zřizovat podlahové vytápění (pod dlažbu), ale postačí klasický radiátor ve tvaru žebříku.

Nejdřív virtuálně

Úskalí podkrovního prostoru samozřejmě můžeme vyřešit. Na začátku stavby je nutné nakreslit půdorys místnosti, důležitá je výška nadezdívky a sklon střechy. Podle těchto parametrů totiž zjistíme, které zařizovací předměty zvolit a na jaké místo koupelny je zařadit.

Norma vychází ze standardní výšky dospělého muže (180 cm) a jeho nároků na prostor. Výška obytného prostoru v podkroví je stanovena na 260 cm (může být i 250 cm), ve snížených místech (pod trámem) má být podchozí výška alespoň 210 cm. (O rozměrech místností podle zákona jsme psali ve zvláštním článku) Obecně platí, že při sklonu střechy 45° vtěsnáme do koupelny s výškou nadezdívky do 130 cm toaletu a vanu, kterou umisťujeme kolmo na obvodovou stěnu, do 160 cm se do koupelny vejde i umyvadlo a sprchový kout. Nadezdívka vysoká nad 160 cm pak dovolí instalovat jakékoliv zařízení.

Když to nevychází

Po vynesení důležitých rozměrů se dozvíte, jaké předměty můžete instalovat. Tehdy se běžně stává, že zjistíte, že do koupelny nevtěsnáte všechno požadované zařízení. Vypomoci si můžete přizdívkou, díky které lze instalovat zařízení blíže ke středu místnosti, čímž získáte potřebnou horní výšku. Tento trik lze využít jak u toalety, bidetu, tak i u vany či pro umyvadlo.

Docela jiné řešení je potřeba při zřizování sprchového koutu. Standardní boxy se zpravidla nevejdou, a tak odborníci doporučují buď sprchový kout vyzdít a obložit, nebo použít sklobetonové tvárnice. Nabízeny jsou i sprchové zástěny, jejichž rozměr výrobce upraví přesně na míru prostoru (např. Hüppe, Ravak, Villeroy & Boch).

Nejste-li si parametry zcela jisti, pak berte v úvahu pohodlí, jde o to, aby uživatel mohl stát, popřípadě sedět či vstávat z daného zařízení pohodlně a zejména bezpečně. Na to, že si bude muset dát pozor, a při vstávání z toalety být stále v předklonu, bezesporu bude zapomínat a otlučená hlava za to rozhodně nestojí. Proto můžete pomocí papírových kartonů prostor nanečisto vymodelovat a používání si předběžně vyzkoušet.