Představte si, že toaleta při vašem příchodu do oné místnůstky otevře víko a rozsvítí se, abyste dobře viděli na cestu. Usednete na vyhřívané prkénko a vykonáte potřebu. Poté zmáčknete tlačítko a vaše intimní oblast je šetrně omyta vodou a následně osušena příjemně teplým fénem. Toaleta se po vašem odchodu zase sama zavře, odsaje zápach a očistí se.

To, co je běžné v Japonsku, se začíná prosazovat i v našich krajích. Cena výše popsané toalety se nicméně pohybuje okolo 100 tisíc Kč, takže jde o luxusní záležitost, kterou si každá domácnost hned tak nepořídí.

V budoucnu můžeme očekávat i další sofistikované novinky. Japonské firmy Daiwa House a Toto například před několika lety vyvinuly zdravotní toaletu, která vám odebere vzorek moči, změří vám tělesnou teplotu i tlak a všechny údaje zobrazí na monitoru připevněném ke zdi. Vy je pak můžete odeslat e-mailem vašemu praktickému lékaři.

Výrazně dostupnější jsou automatická WC sedátka, která můžete přimontovat k vlastní toaletě. Pomocí infračervených senzorů sedátko rozpozná, kdy má zdvihnout víko, a když nad ním mávnete rukou, zdvihne se i prkénko. Po vašem odchodu se toaleta za vámi sama zavře. Napájení je zajištěno integrovaným akumulátorem, takže není nutné ho připojovat do zásuvky.

K maximální hygieně přispívají i bezdotekové dávkovače mýdla či saponátů a bezdotekové odpadkové koše. To se také hodí, protože dávkovač mýdla obvykle mačkáte špinavou rukou před umytím, a kdo ho má pořád čistit, nemluvě o bakteriích, které se usazují na víku odpadkového koše. Podobní pomocníci se zabydlují zatím hlavně v restauracích, ale praktické využití nacházejí i v domácnostech. Je to pohodlné a hygienické - stačí jen mávnout rukou.