V malých prostorách se využívají především infrasauny, které fungují na principu infračervených paprsků, vyzařovaných keramickými nebo fóliovými zářiči. Infrasauny se vyhřívají až na 60 °C, přičemž teplo se z osmdesáti až devadesáti procent vstřebává do lidského těla, dostává se do hloubky více než 4 cm pod kůži. Infrasauna je bezpečná pro kardiaky, alergiky i astmatiky a kromě relaxačních účinků se jí připisuje také blahodárný efekt při bolesti zad a namožených svalů.

Infrasauny jsou vyráběny v různých velikostech pro různý počet osob, ty nejmenší pro jednoho člověka jsou velikostně srovnatelné se sprchovým boxem. Pokud se vám infrasauna nevejde do koupelny, postavit ji můžete třeba do obýváku nebo ložnice - potřebujete minimum prostoru okolo a připojení do sítě.

Většina infrasaun je vyrobena z cedrového dřeva nebo kanadského jedlovce. Obklady uvnitř kabiny nejsou nijak ošetřeny, aby se z nich nemohly během zahřívání uvolňovat škodlivé látky - kabina proto bývá nalakována pouze zvenčí. Cedr i kanadský jedlovec mají pro toto použití natolik ideální vlastnosti, že se o jejich povrch nemusíte nijak starat. Naopak, mořením nebo olejováním byste mohli nadělat více škody než užitku. Stejně tak při čištění sauny nepoužíváme chlorové přípravky.

S ohledem na materiál jsou infrasauny určené výhradně do interiéru. Jestliže sníte o venkovní sauně, budete muset zvolit klasickou finskou se saunovými kamny. Na druhé straně dnes najdete i klasické sauny v podobě boxu, které se vám vejdou do bytu, variantou jsou pak domácí parní lázně.

Věděli jste, že:

  • První zmínka o existenci sauny v českých zemích se objevila už ve spise kupce Ibráhíma ibn Jákúba. Ten prošel slovanskými kraji v letech 965 a 966 a popsal dřevěné budky s trámy vycpanými mechem, v nichž Slované polévají rozpálená kamna. Vzniklá pára prý z lidí dokázala odstranit veškeré vyrážky i vředy.
  • Ve Finsku se veřejná sauna nacházela už od 16. století doslova v každé vesnici. Šlo o místo, kde se lidé běžně scházeli k poklábosení, ale probíhaly tu i porody - kouř a saze totiž vytvořily bezpečné, sterilní prostředí.