Sprchu si ovšem můžete nainstalovat i přímo nad vanu. K tomuto hojně využívanému řešení potřebujete jenom stabilní a pěkně vypadající zástěnu, která zabrání vodotrysku po celé koupelně. Řekněme si rovnou, že umělohmotné závěsy nebývají vzhledné a špatně se čistí, porozhlédneme se tedy raději v nabídkách zástěn ze skla a plastu.

Máte-li klasickou obdélníkovou vanu, zástěna vás vyjde levněji a možnosti výběru jsou širší. V případě rohové nebo atypické vany je vhodné zeptat se výrobce, jestli nedodává i zástěnu přímo určenou k danému typu.

Nejprve se musíte rozhodnout, zda zástěnu připevníte k vaně napevno, nebo ji chcete při koupání složit, případně otočit ke zdi. Skládací rámovou zástěnou můžete vytvořit celistvý sprchový kout chráněný ze všech stran, po jejím složení máte opět klasickou vanu, kde nic nepřekáží. Je ale třeba vzít v potaz umístění baterie a podhlavníku, aby se zástěna dala hladce skládat. Praktickým typem je zástěna pneumatická, kterou můžete díky integrovanému pístu po osprchování zvednout a sklopit na stěnu nad baterii.

Rámy mohou být plastové nebo hliníkové. Plast je levnější, ale snadno se poškrábe a nevypadá tak stylově jako hliník, který je odolný vůči mechanickému poškození a má pověst téměř nezničitelného materiálu. Bezrámové zástěny oceníte pro jejich luxusní vzhled a nízké nároky na údržbu - nemusíte se namáhat s čištěním rámů. Většinou se vyrábějí z bezpečnostního skla a bývají opatřeny zvláštní povrchovou úpravou, která brání usazování vodního kamene. Na tuto povrchovou úpravu se při nákupu určitě zeptejte, je to jeden z hlavních ukazatelů, že jde o skutečně kvalitní produkt.