Aby nám vybavení koupelny dlouho vydrželo pěkné, musíme při jeho údržbě brát ohled na požadavky jednotlivých materiálů, ze kterých je vyrobeno. Na keramiku, akrylát a litý mramor nemůžeme použít abrazivní prostředky a písky, které by mohly jejich povrch poškrábat. Raději volíme šetrné tekuté přípravky, jež naneseme na měkkou houbičku či hadřík.

Obzvláště opatrní musíme být u sanity opatřené speciální povrchovou úpravou proti ulpívání kapek a vodního kamene. U nich stačí málo, a ochranná vrstva se naruší. K jejich čištění by měla postačit mýdlová voda a hadřík - mapy a jiné nečistoty by se na nich teoreticky držet beztak neměly. Zvláštní povrchovou úpravou bývají ošetřeny také moderní sprchové kouty a zástěny, jejichž povrch jen setřeme stěrkou, a je čisto. Žádné chemikálie nejsou zapotřebí.

Citlivý je zejména povrch zrcadel. Existuje řada babských rad, jak zrcadla leštit, od horké octové vody přes přetření bramborou až po šetrné otírání navlhčenou švédskou utěrkou. Největší vrásky nám však nasadí drobné černé flíčky na okrajích, kde se odhaluje vrstva stříbra. Ty už odstranit nejde, takže nám půjde hlavně o to, aby se vůbec nevytvořily. Černým flíčkům předejdeme tím, že nebudeme na zrcadlo používat chemické prostředky a koupelnu budeme chránit před dlouhodobou vlhkostí. Zvlášť po horké koupeli, kdy se zrcadlo celé orosí, je důležité místnost důkladně vyvětrat.

Větrání je nutné také kvůli dřevěnému nebo dýhovanému nábytku, který je často součástí koupelnového vybavení. Jeho povrch bychom měli po úklidu utřít dosucha, aby se na něm nedržela vlhkost. Suché by měly být po našem úklidovém zásahu i baterie, na nichž voda může vytvářet nevzhledné skvrny. Čisticí přípravky nikdy nestříkáme přímo na jejich povrch, raději je nejprve naneseme na hadřík či houbičku a tou pak baterii zlehka otřeme. Necháme minutu působit, opláchneme a utřeme dosucha.