Je rozdíl, pořizujete-li nábytek do maličké koupelny v paneláku a zařizujete-li koupelnu v nově postaveném moderním domě. Zcela jinak můžete přistoupit k výběru nábytku do koupelny ve starším domku, jemuž chcete zachovat venkovský styl.

Panelákové koupelny v jádrech bytů nemají okna a musejí se spoléhat na systém ventilace, který ne vždy zcela dokonale funguje. Problém vlhkosti je tedy v tomto případě klíčový a je třeba mu přizpůsobit materiál nábytku. Nejčastěji se setkáte se skříňkami, jejichž základem jsou MDF desky s různou povrchovou úpravou. Ta má zabránit poškození korpusu nábytku při přímém kontaktu s vodou, párou a se vzdušnou vlhkostí. Povrch může být lakovaný, foliovaný nebo laminovaný - všechny tři možnosti ve svém kvalitním provedení poskytnou nábytku náležitou odolnost. Všímejte si ale, zda takto nejsou ošetřena jen dvířka, zatímco zadní nebo spodní části skříňky povrchová úprava chybí. Nevhodný, neošetřený materiál může po čase stráveném v koupelně plesnivět či bobtnat, a naleštěná dvířka tento proces nezastaví.

Kritické jsou zvláště spodní části nábytku; skříňky by měly vždy stát na nožičkách nebo být ukotveny ve zdi, aby se desky při rozlití vody po podlaze nemáčely ve vodě. Kovové nohy by měly být odolné proti rzi, neméně důležitá je také kvalita kování a spojů.

Podobná doporučení platí i pro koupelny v domcích či bytech, kde je větrání zajištěno oknem, případně větráním nuceným. Jen se nám výběr vhodných materiálů rozšíří i o masivní dřevo. Za nejodolnější se označuje dřevo exotické, z jehož druhů je u nás nejznámější teak, ale vyhýbat se nemusíme ani jiným dřevinám, pokud jsou dobře ošetřené proti vlhkosti.

Možná vás někdy napadlo, že by vám v koupelně pomohla nějaká ta police navíc, aniž byste museli kupovat celou skříňku. Pak jste ale tenhle nápad zatratili, protože kdo by to pořád omýval a rovnal všechny ty sarapatičky, co se tu hned během prvního měsíce nahromadí. Špatný nápad to ale přesto není, jen se na police nesmějí kupit všechny možné flakonky různých barev a velikostí. Elegantní je, když na ně postavíte třeba proutěné koše, kam se jednotlivé předměty jednoduše schovají. Police lze také využít k vystavení výraznějších dekorací nebo pokojových rostlin.