Odtokový žlab se bohužel nehodí do každé koupelny. Nejprve byste se měli poradit se statikem nebo stavebním technologem. Jen ten kvalifikovaně rozhodne, zdali je konstrukce vaší podlahy pro použití zapuštěného žlabu odpovídající. Zejména v panelových domech se může stát, že vám toto řešení nebude doporučeno, protože instalace odtokového žlabu vyžaduje určitou minimální stavební výšku. Na trhu najdete odtokové žlaby s výškou už od 75 mm, prodává je třeba RAVAK. Nižší žlaby se mohou potýkat s nedodržením výšky vodní zápachové uzávěry, kterou norma stanoví na 50 mm. Další otázkou na odborné posouzení je složení podlahové konstrukce.

Odtokový žlab vyberte podle:

  • Kapacity průtoku (soulad se sprchou, masážním panelem, stropní růžicí). Jednokomorové sifony s nižším průtokem se snadněji zahltí vodou a v prostoru sprchového koutu se bude vytvářet hladina vody. U dvoukomorových sifonů k tomuto problému nedochází.
  • Místa určení (soukromý byt, veřejné prostory)
  • Frekvence použití (chata, chalupa, pracovní sprcha, koupelna, sauna, bazén) – pro občasné použití je vhodnější např. podlahová vpusť se suchou nebo kombinovanou zápachovou uzávěrou, pro bazény vyberte speciální materiál.
  • Umístění (do prostoru, ke zdi atd.)
  • Kvality sifonu (Sifon má být vyvinutý speciálně pro odtokové žlaby a má být pevně spojen se zápachovou uzávěrou. Nevolte nerezového žlaby, na které je jen nasazen vaničkový sifon. Ten není ve spojení s nerezovým žlabem nijak zajištěn anebo může být zajištěn nedostatečně.)

Podle vyhodnocení těchto informací se snáze rozhodnete, jak velký průtok musí odtokový žlab zajistit a zdali máte vyžadovat nerezové, či postačí plastové provedení. Rozhodně se vyplácí vybrat odtokový žlab od výrobce sprchových koutů. Jen tak si můžete být jisti, že nakupujete logicky dotažené řešení od profesionálů se zkušenostmi z reálných koupelen.

Sprchový kout by měl mít dostatečně vysokou prahovou lištu. Doporučuje se minimálně 10 mm.

Keramická dlažba by měla mít spíš střední až menší formát, který ulehčí pečlivé vyspárování (2%) směrem k odtoku. Předností menších formátů je i zvýšená protiskluznost zajištěná větším počtem spár.

Dobře připravte podlahu

Instalace žlabu obnáší založení dvou vrstev betonu, hydroizolace, lepení dlažby apod. Přesně sledujte a dodržte návod na výrobku. Mějte zároveň na paměti, že tloušťka dlažby plus lepidlo plus hydroizolace musí být dohromady shodné s výškou okraje žlabu. Precizní výsledek celého díla zajistí samolepicí hydroizolační pásky jako přechod mezi izolací v koupelně a žlabem.