Pod pojmem finská sauna rozumíme nejrozšířenější druh sauny, která se s pomocí kamen na dřevo nebo elektrických kamen vyhřeje na 85-90 °C. Poléváním rozžhavených lávových kamenů se pak dosáhne vlhkosti vzduchu mezi 10-20 %, což je stále málo, trápí-li vás respirační potíže nebo astma. Doporučená doba pobytu ve finské sauně je 5 až 15 minut, déle byste to stejně nevydrželi.

Firmy vyrábějící sauny na zakázku vám ale mohou nabídnout i jiné typy saun, s nimiž se dnes můžete setkat ve welness centrech. Většinou jde o sauny kombinované, kde je možné nastavit nižší teplotu a doplnit ji o další funkce.

Tropická sauna

Ačkoli si pod pojmem "tropy" představujeme neúnosné vedro, teplota v tropické sauně se pohybuje "pouze" mezi 65 a 75 °C. Oproti klasické sauně je to už výrazný skok dolů. Nižší teplota je kompenzována vyšší vzdušnou vlhkostí zajištěnou parním vyvíječem v saunových kamnech. Navodí se tak tropické klima, které prospívá zejména lidem trpícím dýchacími obtížemi.

Solná sauna

Ještě nižší teplotu v kombinaci s inhalací himalájské soli nabízí sauna solná, která se vyhřívá ideálně na 40-55 °C při vlhkosti 15-30 %. Ve welness centrech najdete působivé stěny ze solných cihliček, v domácích podmínkách ale úplně postačí, když si pořídíte cihliček jen několik a postavíte je na lavici. Himalájská sůl pomáhá jak astmatikům, tak lidem s chronickou sennou rýmou a nejrůznějšími alergiemi.

Herbal sauna

Pobyt v sauně při teplotě mezi 40-50 °C a nižší vlhkosti (10-20 %) můžete spojit s aromaterapií. Esenciální oleje a byliny se dostávají do vzduchu spolu s párou a díky vyšší teplotě, při které se roztahují póry, pronikají hlouběji do těla.

Infrasauna

Naprosto specifickým typem je pak infrasauna, která funguje jen na elektřinu, neinstalují se sem žádná kamna, a můžete si ji proto pořídit klidně i do paneláku. Sálavé teplo proniká až 3 cm pod kůži a příjemně vás prohřeje, aniž byste měli pocit, že se vaříte - teplota v infrasauně se pohybuje typicky mezi 45-55 °C. Infrasauny jsou navíc poměrně levné na provoz, rychle se vyhřejí a po jejich použití není potřeba běžet pod studenou sprchu.