Na tento projekt budeme potřebovat:

  • Materiál:

Sprchový odtok / Tekuté těsnění / Lepidlo na dlažbu / Sprchová vanička, nožičky / HT trubka a oblouk / Sanitární silikon / Pórobetonová tvárnice / Krepová páska / Sprchový kout / Těsnicí sada na vanový okraj / Upínací díl na zeď

  • Nářadí:

Pilka na kov / Aku šroubovák / Vodováha / Míchadlo / Vrtačka / Pokosová pila / Štětec / Šroubovák / Kladivo, gumová palice / Vědro / Vytlačovací pistole na kartuše / Hladítko na spárování / Vrták, důlčík / Ráčnový klíč / Špachtle / Pila na pórobeton / Pracovní rukavice / Skládací metr, tužka / Odlamovací nůž

Příprava povrchu

Pokud budete nový sprchový kout instalovat v rámci rekonstrukce koupelny, odstraňte ze stěn zbytky starého lepidla a vyčistěte podlahu. Při montáži se totiž používá lepidlo, a to musí dobře držet. Obnovte a utěsněte tekutým těsněním všechna příslušná místa.

Jak instalovat nožičky

Sprchovou vanu položte na čistou podložku spodní stranou nahoru. Umístěte na ni nožičky tak, aby byly co nejblíže okraji, zároveň ale, aby nepřekážely tam, kudy povede odtok. Nožičky přišroubujte k zesílenému dnu vaničky. „Šrouby musí být určeny pro danou vaničku, aby se nepoškodila,“ upozorňuje Marcela Bínová, specialistka z oddělení koupelen v projektových marketech Hornbach. Pak můžete vaničku otočit a postavit, s nastavením nožiček manipulujte, dokud vana nebude podle vodováhy vyrovnaná.

Vytyčení sprchového koutu

Sprchovou vanu umístěte na své místo a skrze otvor na odtok si na podlahu vyznačte jeho umístění. Rozměry spodního okraje sprchové vany přeneste na obě stěny – stačí čára na začátku okraje. Vaničku dejte stranou a podél rovnováhy prodlužte obě dvě čáry na stěně, které se spojí v rohu.

Vana se kotví na stěnu pomocí dvou upínacích kusů, které jsou součástí každé sady. Ty se montují vpředu tak, aby vyznačené čáry okraje vany souhlasily se styčnou plochou upínacích kusů. Vyznačte si otvory k vrtání a pomocí hmoždinek přišroubujte oba dva upínací kusy na stěnu. Přesně je vyrovnejte a šrouby pevně utáhněte. Styčný kus, který je také součástí balení, se namontuje dozadu na jednu ze dvou bočních stěn.

Utěsnění sprchové vany

Pro souvislé utěsnění mezi vanou a přilehlou stěnou použijte těsnicí sadu, která obsahuje speciálně vytvarované rohy a další potřebné pásky. Nejprve naneste těsnicí rohy tak, aby lícovaly se spodní hranou okraje vaničky. Až bude roh sedět, můžete po délce seříznout těsnicí pásku, která by měla roh překrývat o 5 cm. Na těsnicí pásku naneste zvukově izolační pásku, která zabraňuje tvorbě zvukových mostů mezi vanou a stěnou.

Sprchový odtok

Podle přiloženého návodu sestavte sprchový odtok na vyznačené značky a spojte ho se stěnovým přípojem. „Pokud nebude souhlasit rozměr nebo směr, musíte vhodně uříznout HT trubku a případně použít HT oblouk, řez se provádí ideálně pomocí pilky na kov, řeznou hranu obruste a naneste trochu maziva, aby se trubka dobře spojovala,“ radí Marcela Bínová z Hornbachu. Odtok zvedněte na požadovanou výšku pro připojení k otvoru na odtok a zkontrolujte spád. Ten musí být alespoň 2 %, trubka o délce 50 cm bude tedy vyžadovat spád o velikosti 1 cm.

Montáž sprchové vany

Po připojení odtokové trubky postavte vanu do finální polohy a upevněte ji pomocí upínacích kusů. Sprchová vana musí být vyrovnaná, pozici stále kontrolujte pomocí vodováhy. Do otvoru na odtok zasaďte těsnění a přišroubujte horní odtok k horní části odtoku. Na závěr naplňte odtok vodou a vyzkoušejte, zda je vše utěsněné. Nyní se musí spojit těsnicí páska vany s těsněním na stěně, které natřete v jedné vrstvě nad vaničku. Těsnicí pásku zatlačte do čerstvé těsnicí hmoty. Díky pásce získáte automaticky mezeru na spáru mezi vaničkou a obklady. Na těsnicí pásku nakonec přijde ještě jedna vrstva plošného utěsnění.

Dokončení sprchového koutu

Sprchovou vanu obezděte pórobetonovými tvárnicemi, které se lepí pomocí lepidla na dlažbu. Po obezdění a zaschnutí lepidla lze nanést obklady a položit dlažbu. Podle návodu od výrobce sestavte sprchovou kabinu. Připojovací spáry mezi kabinou, obklady a sprchovou vanou zvenku vyspárujte sanitárním silikonem.