Moderní koupelny s keramickými obklady a dlažbou bývají studené nejen na dotek, ale už na pohled. Styl Provence oproti tomu využívá retro prvků a barev, které místnost naopak proteplují. Když to vezmeme od podlahy, k provensálskému stylu se nejlépe hodí dřevěné palubky, které z praktických i finančních důvodů můžeme nahradit dlažbou v imitaci dřeva. Už jen ten dekor koupelnu zútulní a vdechne koupelně venkovského ducha.

V provensálské koupelně bychom nejraději viděli volně stojící vanu, možná i zakrytou nadýchaným závěsem. Ale není to nutné. Nemáte-li prostor, zvolte vanu vestavěnou a vyberte k ní obklad s jemným retro dekorem. Styl Provence si potrpí na lehké odstíny fialové, modré, tyrkysové či šedé a krémové. Nemusíme se vyhýbat ani květinovým motivům.

Pro nábytek můžeme vyrazit do bazarů. Vůbec nebude vadit, když ponese stopy patiny - právě naopak, patina je ve stylu Provence velmi žádoucí. Dřevěný toaletní stolek doplní umyvadlo na desku a zrcadlo v dřevěném či bronzovém rámu. Myslíme jen na to, že nábytek do koupelny by měl stát na nožičkách, aby ho neničily občasné koupelnové "záplavy". Místnost by také měla být dobře větraná.

A pak jsou tu doplňky a dekorace, nejoblíbenější fáze zařizování. Než začnete utrácet velké peníze, porozhlédněte se doma nebo na chalupě po starých oprýskaných nádobách, do kterých naaranžujete sušené květiny; možná najdete odepsaný žebřík, který se ještě úplně nerozpadl, zkrátíte ho, ošetříte olejem a využijete jako držák na ručníky. Máte-li u vany kousek místa, postavte sem stoličku nebo židli, kam si odložíte svršky nebo skleničku s vínem.

A co dokoupíme? Osušky v pastelových barvách, levandulové mýdlo a sůl do koupele, potpourri... Vaše Provence koupelna bude nejen úžasně vypadat, ale i krásně vonět.