Dovolte si ten nejlepší materiál

Abyste měli doma stále hezké a měkké ručníky, můžete dosáhnout výběrem vhodných kvalitních kousků. Nejlepší ručníky mají gramáž 450 g/m². Už po zakoupení vás zřejmě napadne je co nejdříve vyprat; někteří výrobci však doporučují vyprat ručníky dvakrát až třikrát, než je poprvé použijete. Prvními praními se nejen odstraní průmyslové nečistoty, ale také uvolní vlákna, načež vaše ručníky pak budou nadýchané a lépe vstřebají vodu.

Správný postup praní

Ideálním prostředkem na praní ručníků je prací gel, který se ve vodě skvěle rozpouští. Prášek by se mohl ve vláknech usazovat. Mnoho lidí také na ručníky, stejně jako na povlečení, využívá aviváž, protože ručníky jsou pak voňavé a měkké. Avšak u ručníků se použití aviváže nemusí vyplácet. Aviváž ručníková vlákna obalí filmem, který zamezí dobrému vstřebávání vody, což je u ručníků a osušek dost zásadní požadavek. V případě, že trpíte doma tvrdou vodou, použijte na praní roztok kyseliny citronové nebo trochu octa. Pokud vyžadujete voňavé prádlo, použijte esenciální olej, který do octa nakapete (třeba levandulový). Při malém množství octa na trochu vody se nemusíte bát zápachu. Navíc ocet působí ničivě vůči plísním, které se v ručnících mohou nedokonalým sušením vytvářet.

Proti virům a bakteriím je dobré prát ručníky na vyšší teploty (až 60 °C), ne každý materiál to však snese. Tuto teplotu bez potíží překoná kvalitní froté. Bambusové ručníky mají s teplotou nad 40 °C problém. Pozor si dávejte u umělých vláken, sledujte údaje na štítku výrobce. V případě nemoci nebo infekce se nebojte ručníky vyprat jednorázově na vyšší teplotu s použitím dezinfekce nebo octa.

U zašpiněných pracovních ručníků máme tendenci přidávat více prášku s vidinou lepšího výsledku. Opak však může být pravdou, protože se prášek či gel může v ručníku nahromadit a negativně působit na barvy. Efekt na vyčištění přitom nemusí být vyšší. Raději zvolte delší program s předpírkou.

Sušička je ideál

Poté, co jste ručníky vyždímali na vysoký počet otáček, budete ručníky sušit. Většinou k tomu použijete nízkou až střední teplotu. Zde mluvíme o sušičkách. Sušička je pro ručníky ideál. Nejen že rychleji schnou, ale zabráníte tím množení bakterií. V ručnících se dost často ukládají kousky naší kůže (hlavně pokud máte zvyk pořádně si osuškou vydrbat kůži dohladka). Kousky kůže, jež i navzdory praní ulpěly ve vláknech, jsou pak rozkládány šikovnými bakteriemi, jejichž aktivita způsobí nepříjemný zápach.

Přímé sušení na průvanu je jistě příjemné, avšak pálící slunce může vlákna do značné míry znehodnotit.

Pokud ručníky a osušky sušíte venku, raději je věšte do stínu.

Jak skladovat vyprané ručníky a osušky?

Ručníky a osušky skladujte ideálně v uzavřené suché skříňce. Pokud je skladujete v koupelně, dbejte na to, aby ručníky nenavlhly, protože pak mohou přijít o vůni, a naopak začít zapáchat. Nic nezkazíte kostkou mýdla, kterou vložíte mezi jednotlivé hromádky. Osvědčilo se také místo skládání do komínku ručníky motat do válečku. Ručníky se pak snadno štosují do plné kapacity police, lépe se s nimi manipuluje a nenajdete na nich ani sklady.

Jak se chovat k použitému ručníku?

Měňte ručník či osušku alespoň jednou týdně, abyste předešli zápachu, který pochází z rozkládajících se kousků kůže a částeček potu. Použitý ručník či osušku nechte volně uschnout při pokojové teplotě rozložené na sušáku nebo šňůře. Většina současných koupelen disponuje topnými žebříky, které jsou pro sušení efektivní jen v provozu. Tudíž v létě může i na topném žebříku v koupelně ručník zatuchnout a poté zapáchat.

Zapáchající ručník vždy vyměňte. Nejde jen o váš pocit a voňavou kůži, ale i o vaše zdraví.