Protože koupelna zpravidla nemívá velikost tanečního sálu, designéři vám doporučí obklady ve světlých tónech, které místnost opticky zvětší. Většinou se dnes sáhne po bílé, světle šedé či béžové. To je však velmi obecný výčet. I bílé obklady mohou mít různé odstíny a nést rozličné vzory, velký rozdíl učiní i jejich tvar a rozměr. Zcela jinak budou vypadat malé bílé "cihličky" zvané Metro, jiný dojem vytvoří velkoformátové obklady v imitaci bílého mramoru.

Když přijde na šedou, moderní volbou je imitace betonu nebo cementové stěrky. Ta vytváří neutrální, a přece pohledově zajímavé pozadí, ke kterému budou ladit dřevěné police, klasické bílé i třeba keramické či kamenné umyvadlo nebo barevnější doplňky.

Pokud je vám líto zahalit koupelnu do neutrální barvy a vzoru, ale zároveň nemáte odvahu na extravaganci, pohrajte si s jednou stěnou, která se stane dominantou místnosti. Nejčastěji to bude stěna za umyvadlem nebo ta za vanou. Na ni může přijít barva, vzor a formát kontrastující se zbytkem místnosti: například módní patchwork nebo polygony.

„S uspořádáním dlaždic v koupelně se dá všemožně čarovat. S tím vám ideálně poradí koupelnoví návrháři. Možná vás překvapí, jaké kombinace vypadají dobře, i když by vás to samotné ani ve snu nenapadlo. Kombinace velkých a malých formátů, rozložení na výšku či šířku i různé barvy. Opticky se tak dají dobře oddělit či zdůraznit různé části koupelny,“ říká Lucie Willanderová ze společnosti Senesi.

Oživení neutrální, nadčasové koupelny je vždy možné dodatečně a nemusí jít o drahou záležitost. Stačí originální předložka k vaně, barevně výraznější ručníky nebo miska s voňavým pot-pourri. V koupelnách s oknem mohou najít místo tropické rostliny, včetně kvetoucích orchidejí.