Masivní dřevo není vhodné do koupelen, které jsou špatně odvětrávané, chybí jim okno nebo se v nich drží vlhkost například kvůli pravidelnému sušení prádla. Do správně větrané koupelny můžete položit i masivní podlahu, nejlépe z exotického dřeva, které odolává vlhkosti - u nás se za tímto účelem nejčastěji používá teak. Teaková podlaha v kombinaci s jednoduchými bílými obklady vám vykouzlí minimalistický základ, na kterém vyniknou obměnitelné detaily různých barev, jako ručníky nebo předložka před vanu.

Pokud chcete koupelnu ladit do rustikálního stylu a líbil by se vám v ní třeba i starší masivní nábytek, nestavte ho na doraz ke zdi, nechte tam mezeru, kde bude moci proudit vzduch. Skříňky by měly stát na nožičkách, jejich spodní deska nesmí být ohrožena případnou louží z vany či sprchy.

Obliba dekoru dřeva vedla výrobce koupelnového nábytku a obkladů ke zdokonalení jeho imitací. Dlaždice, keramické obklady i laminované dřevodekory skříněk mohou vypadat velmi realisticky, a přitom odolávají podmínkám i v koupelnách, kam se s masivem bojíme. Není problém sehnat dekor starého dřeva s patinou, nebo například imitaci borovice, kterou ošlehaly severské větry.

Hrajte si se styly

Dekory dřeva se uplatní hned v několika různých populárních stylech. V panelákových bytech se často volí styl skandinávský, protože svou jednoduchostí a světlými odstíny vyhovuje maličkému prostoru jádrové koupelny. Již zmíněný rustik vládne starším městským domům a venkovským chalupám; zde se nemusíme vyhýbat tmavším tónům a výraznější kresbě dřeva, které doplníme třeba dekorem kamene. Koupelny s oknem v domech i bytech snesou styl přírodní, ozdobený zelenými rostlinami. Dekor dřeva nesmí chybět ani v koupelnách alpského stylu, jenž vídáme zejména v horských chatách.