Když si z obchodu přineseme nový ručník, před prvním použitím ho zpravidla vypereme, abychom se zbavili podivného zápachu z výroby, způsobeného chemikáliemi a barvivy. Někteří výrobci ale radí nové ručníky vyprat pro jistotu dvakrát až třikrát, aby se uvolnila špatně uchycená vlákna a ručník byl nadýchanější.

Ručníky neperte společně s prádlem, jež by mohlo pustit barvu, a nepřidávejte k nim ani kusy oblečení s knoflíky a zipy, o které by se mohla jejich vlákna zachytit. Ideální teplotou pro praní osušek je 40 °C, některé materiály však snesou i 60 °C, záleží na štítku výrobce. Pračku v každém případě nepřeplňujte, na ručnících by se tvořily žmolky. Nepřehánějte to ani s pracím práškem, raději dejte menší množství než doporučené. Prášek má tendenci zůstávat ve vláknech a ručník pak ztrácí svoji měkkost.

Místo tradičního prášku lze zvolit prací gel, který je k osuškám šetrnější. Rozhodně se však nedoporučuje aviváž. Ta má tendenci ucpat póry v tkanině a slepit vlákna k sobě, což má za následek sníženou savost.

Po vyprání ručníky sušíme buď při nižší teplotě v sušičce, nebo na šňůře či sušáku při teplotě pokojové. Ručníky nesušte u radiátoru ani na přímém slunci a určitě je nežehlete. Vyšší teplota by poškodila jejich vlákna a vlivem UV záření by ještě k tomu vybledly.

Smotané roličky ručníků vystavené na policích působí estetickým dojmem, pokud ale v koupelně bojujete s nadměrnou vlhkostí, nebude to nejlepší způsob skladování. Najděte jim místo v suché uzavřené skříňce, kam vlhkost nepronikne.