Základem je samozřejmě hrubá sůl. Určité příznivé účinky má i obyčejná sůl kuchyňská obohacená o jód, bývá ale očištěna o většinu minerálních látek a dost vysušuje pokožku. Doporučuje se proto raději zvolit hrubozrnnou sůl mořskou nebo vyhlášenou sůl z Mrtvého moře. Její krystalky fungují jako přírodní peeling, který zbaví pokožku odumřelých buněk a vyčistí zanesené póry. Koupel ve vodě s mořskou solí se rovněž využívá jako podpůrná léčba lupénky a jiných kožních onemocnění.

Méně známá, ale rovněž velmi účinná, je sůl epsomská. Chemickým složením jde o síran hořečnatý - namísto sodíku obsaženého v soli kuchyňské je tu proto zastoupen v hojné míře hořčík. Tento minerál je známý tím, že uvolňuje křeče a zmírňuje bolesti svalů. Pokud hodně sportujete nebo trpíte bolavými svaly a klouby, epsomská sůl pro vás bude ideální volbou.

Příprava soli do koupele je velmi jednoduchá. Hrubou sůl stačí promíchat s bylinkami či sušenými kvítky (na 1 a půl hrnku soli připadnou asi 2 lžíce sušených bylin), přikápnout 10 kapek esenciálního oleje a po důkladném protřepání nechat několik dní uležet v uzavřené sklenici. Pokud chcete sůl i trochu přibarvit, můžete do směsi přidat potravinářské barvivo.

  • Tip: Uklidňující levandulovou sůl vyrobíte s pomocí sušených květů levandule a levandulového esenciálního oleje, kombinace květů měsíčku a pomerančové esence osvěží mysl a zhojí podrážděnou pokožku. Sůl s příměsí růžových kvítků a vůně růže zmírňuje bolesti hlavy a působí prý jako afrodiziakum.