Vana, nebo sprcha? Klidně oboje

Do malé koupelny řada lidí automaticky umístí sprchový kout, protože vana logicky zabere více místa. Přitom existují typy menších, často asymetrických van se zástěnou, ve kterých se můžete koupat i sprchovat. Není tedy pravidlem, že kvůli malé koupelně si musíte navždy odříci relaxační poležení v horké vodě s koupelovou solí.

Koupelna není skladiště

Koupelna slouží především k tomu, abychom se v ní umyli. Veškerá jiná kosmetika než ta, která je určena k tělesné očistě, tu být skladována nemusí, a dokonce to pro ni ani není vhodné. O tom, co všechno do koupelny nepatří, jsme psali nedávno:

Jakmile pro všechny nepotřebnosti najdete místo jinde v bytě, zjistíte, že mnoho úložných prostor v koupelně mít ani nemusíte.

Kam s pračkou

Pračka už dávno není stálým inventářem koupelny, můžeme ji instalovat do kuchyně, do komory a vůbec všude tam, kde nám rozvody a projektant dovolí. Pokud se s ní nevejdete nikam jinam než do koupelny, zvolte typ s předním otvíráním, abyste přímo nad pračku mohli ještě umístit police nebo třeba umyvadlo. Pro vytvoření dojmu dokonale uklizené koupelny se pračka často zakrývá dvířky nebo závěsem.

Koš na špinavé prádlo

Klasický koš na špinavé prádlo postavený na podlaze nebývá šťastným řešením ani ve větších koupelnách, protože může odspodu vlhnout a spolu s ním zvlhne i prádlo. Elegantní řešení nabízejí koupelnové skříňky, které mají v sobě zabudován výklopný koš. Protože bývají přímo pro malé koupelny koncipovány, mívají úzký tvar a vejdou se takřka všude.

Jaký držák na ručníky?

Ačkoli kvůli vlhkosti není vhodné v koupelně ručníky skladovat, měli bychom tu mít držák, na který zavěsíme osušky momentálně používané. V menších koupelnách jsou praktickými pomocníky víceramenné držáky otočné či sklopné, na nichž usušíme několik ručníků najednou a ramena pak otočíme ke zdi, aby nepřekážela.