Modrá barva působí na naši psychiku uklidňujícím dojmem, tlumí emoce a podporuje rozjímání. Navozuje podobné pocity, jaké lidé prožívají, když se upřeně zahledí na letní oblohu nebo na mořskou hladinu: pocit sepětí s nekonečnem a vnitřní mír. K relaxaci v koupelně se proto modrá určitě hodí.

Nikdo ovšem neříká, že modré obklady musejí pokrývat všechny stěny, to bychom si tu také mohli připadat jako v akváriu. Obzvláště v malých koupelnách budeme s modrou pracovat jen jako se zvýrazňujícím prvkem, který ozvláštní bílou klasiku. Úplně postačí, když na zdi za umyvadlem vyměníte několik bílých obkladaček za modré, a ve stejné barvě zvolíte i ručníky nebo předložku k vaně. Koupelna rázem dostane zcela jiný šmrnc.

Sytější odstíny modré se budou vyjímat i na podlaze, která tak bude budit dojem mořské hladiny. Pamatujte ale, čím výraznější modrou zvolíte, tím hůře ji budete kombinovat s jinými barvami. Nejspíš vám zůstane na výběr jen bílá a světle šedá.

S modrými dlaždicemi a obklady si mohou pohrát jak milovníci moderního stylu, tak příznivci retra. Tmavá modř v kombinaci se zářivou bílou se hojně využívá v koupelnách ve stylu art deco, tyrkysové či modrošedé skříňky najdou uplatnění v koupelnách venkovských. S modrou barvou často pracuje také styl provensálský, jemuž jsme věnovali samostatný článek: