Opatrní musíme být zejména v koupelnách malých rozměrů. Černá barva opticky zmenšuje prostor a sem tam bílá kachlička to nezachrání. Bílá by proto měla v malé koupelně převažovat, alespoň co se týče stěn, zatímco černá ji jen hravě doplní. Nebojte se nezvyklých kombinací a načrtněte si plánek, jak by taková bílá stěna s akcentem černé mohla vypadat. Bílé obklady se dají proložit několika černými obkladačkami, čímž vznikne nápaditý abstraktní vzor. Obzvláště pěkně působí obkladačky obdélníkového nebo hexagonového formátu, pohrát si můžete i s trojúhelníky. Horkým tipem je černobílý patchwork, který koupelnu zútulní a zjemní její strohý vzhled.

Na kombinaci černé a bílé je fascinující, že nám umožní vytvořit hned několik různých stylů. Dosáhnete s ní jak naprosto moderního, minimalistického vzhledu, tak retro dojmu v duchu stylu art deco. Pokud si potrpíte na klasický luxus a nablýskané povrchy, možná vás zaujme spojení černého a bílého mramoru. Hodí se zejména pro větší koupelny, kde si můžeme dovolit volně stojící vanu a velkoformátové obklady.

Na detailech záleží

Černá a bílá jsou barvy natolik kontrastní a výrazné, že se k nim žádná jiná už nehodí. Na to musíme myslet při výběru koupelnových doplňků, které by mohly výsledný dojem snadno pokazit. Štěstí máme v případě baterií - s černobílým pozadím obvykle ladí jak lesklý chrom, tak mosaz i černý matný povrch. Záleží jen na tom, zda koupelnu stylizujete do moderního vzhledu, nebo do retra.

Pokud vám výsledná koupelna připadá poněkud zasmušilá, můžete ji rozveselit dřevěnou stoličkou na odkládání věcí nebo zelenou rostlinou v černobílém květináči. S dekoracemi však obecně raději šetřete, koupelna v černé a bílé jich moc nesnese.