Nejprve se zaměřte na to, co vaši koupelnu hyzdí nejvíce. Možná to jsou staré keramické obklady, některé kachle mohou být i prasklé nebo zcela chybět. Stejný odstín, vzor a velikost se už dneska třeba ani nevyrábí, takže je nemůžete vyměnit; a i kdybyste v obchodech našli navlas stejné, vedle těch zažloutlých starých budou svítit na dálku. Co s tím?

Celková výměna obkladů není nutná, pokud se smíříte s dočasným řešením ve formě nátěru. V hobby marketech nebo v prodejnách barev a laků se poptejte po barvě určené na keramické obklady. Prodávají se i speciální nátěry na spáry. Podle návodu zvládnete nátěr sami, věnujte jen pozornost bezpečnostním pokynům, přeci jen jde o hořlaviny intenzivního zápachu.

Prasklé kachle vyměňte klidně za obklady kontrastní barvy, případně je nahraďte mozaikou, která na stěně vytvoří neotřelý efekt. Z kontrastních obkladů můžete vytvořit pravidelný vzor nebo jimi pokrýt vybranou část stěny.

Nový nátěr by mohl prospět také koupelnovým skříňkám. Vybereme ho s ohledem na materiál, a pokud si to můžeme dovolit, vyměníme dvířka a úchytky. V malé panelákové koupelně se dá snadno a za levný peníz vyměnit i lino. Vzor světlého dřeva dodá místnosti útulnou atmosféru, určitě se ale nemusíte bát ani odvážnějších dekorů, udržíte-li zbytek koupelny v neutrálních barvách.

Nakonec si pohrajeme s doplňky. Police na vanu je praktická, a navíc koupelně dodá nádech lázeňského luxusu. Zelená kapradina v závěsném květináči odvede pozornost od nedostatků stěny a působí uklidňujícím dojmem (v koupelnách bez oken bohužel budete muset zvolit umělou variantu). Sada nových ručníků, pečlivě vybraná předložka k vaně a pár kousků kosmetiky v ozdobném balení už jen podtrhne novotou vonící atmosféru.