Zralé plody broskví obsahují až 83 % vody, ale je v nich i lehce stravitelný cukr, pektiny, ovocné kyseliny, z minerálních látek pak především draslík, ale i vápník, fosfor a železo, z vitaminů pak provitamin A, vitaminy skupiny B a C.

Plody broskvoně mají uklidňující účinek a jsou mírně projímavé a močopudné. Pomáhají při bronchitidě, kašli a astmatu. V kosmetice se využívá broskvová dřeň na ochablou pleť, kterou čistí a napíná. Olej z broskvových jader se stal součástí krémů a olejů pro své tonizační a regenerační schopnosti. Broskve se využívají především pro výrobu kompotů a džemů, oblíbená je i broskvová bowle. Toto ovoce se vůbec rádo druží s alkoholem, takže slouží i k pálení destilátů, jako je persiko a Praskova (bulharský zlatavě žlutý broskvový likér sladké chuti).

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Broskvový kompot

Nálev: 1 l vody, 40 dkg krystalového cukru Sterilujeme podle velikosti sklenic 20-25 minut při 85 °C.

Broskvový džem

1 kg broskví bez pecek, 70 dkg cukru, 1 Gelfix, 3 g kyseliny citrónové (Aby nebyl džem příliš mdlý.)

Broskvová bowle

1 kg broskví, citrón, 30 dkg krystalového cukru, 1 dl koňaku, 1 l bílého vína, 1 láhev šumivého vína (případně místo šumivého vína 7 dl sodovky)

Broskve odpeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do skleněné mísy, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme cukrem, přidáme koňak a bílé víno. Necháme v chladu proležet několik hodin zakryté. Před podáváním přilijeme vychlazený sekt nebo sodovku.