Léto se pomalu přehoupne v podzim, žáci a studenti se budou vracet do školních lavic, teploty se pomalu srovnávají s naším biorytmem, a tak se nemusíme hrozit horka sálajícího z naší plotny. Zahrádka nás v tuto dobu totiž odměňuje za naši práci, a tak nezbývá kromě ukládání úrody ve sklepech pustit se opět do zavařování.

Bezinky – černý bez

Tato rostlina, které se tak dobře daří na okrajích lesů i na sutích či skládkách, nám nabízí své plody hned dvakrát. Nejprve v květnu trháme bělavě nažloutlé chumáče květů, abychom je usušili na léčivý čaj, který se hodí při horečkách, nachlazení či nemocích průdušek, případně z nich vyrobili šumivou limonádu lahodné chuti. Po druhé obdarovává černý bez člověka v září, kdy dozrávají jeho plody, tzv. bezinky.

RECEPTY NA PRODUKTY Z ČERNÉHO BEZU, ALE I Z JEHO KVĚTŮ JSME MĚLI UŽ TADY

I když stále využíváme plody divoce rostoucích dřevin, objevují se již také zahradní kultivary. Ať už tedy máme na své zahradě opečovávaný bez černý, nebo zajdeme na sběr do lesa, můžeme se s klidem pustit do zavařování tohoto lahodného ovoce, které je však třeba před požitím tepelně upravit. Sklízíme je dobře vyzrálé s co nejmenším podílem stopek. Bezinky obsahují silice, lehce stravitelné cukry, třísloviny, organické kyseliny, hodně vitaminu C, provitamin A a cenná antokyanová barviva, proto pozor na potřísnění. Bezinková šťáva barví stejně silně jako šťáva z borůvek. Z plodů se vyrábějí kompoty, džemy, sirupy a dokonce velmi oblíbený bezinkový likér a bezinkové víno. K léčivým účelům můžeme bezinky také sušit buď v troubě, nebo v sušičce. Bezinky působí močopudně a pomáhají především při neuralgických bolestech.

Bezinkový kompot

Nálev: na 1 l vody 60 dkg cukru a 0,2 dkg kyseliny citronové Plody oddělíme od stopek, spaříme je ve vařící vodě a scezené vložíme do sklenic, kde je zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Bezinky můžeme také kombinovat s jinými druhy ovoce, jako jsou jablka, hrušky atd., dle chuti a fantazie.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Bezinkový džem

1 kg bezinek, 60-80 dkg cukru, 1 Gelfix (pokud už rovnou nepoužijeme želírovací cukr), 0,5 dkg kyseliny citronové, špetka mleté skořice, ½ kávové lžičky mleté či strouhané citronové kůry z chemicky neošetřených plodů

Při výrobě džemu postupujeme stejně jako u jiného ovoce – rybízu, malin atd.

Bezinkový likér

1 l šťávy z bezinek – použijeme odšťavňovač, 50 dkg cukru, půlka celé skořice, 4 hřebíčky, 1 kávová lžička citronové kůry, 1 dl rumu, ½ l třešňovice nebo vodky Bezinkovou šťávu vaříme mírným varem s kořením a cukrem čtvrt hodiny. Necháme proležet v chladu do druhého dne, pak směs přecedíme a smícháme s alkoholem. Nápoj dobře promícháme a nalijeme do čistých, vypařených láhví. Pevně uzavřeme a uchováváme v chladu a temnu. Hodí se podávat v malém množství jako pochutina při přátelském posezení, ale také jako lék při nachlazení.

Bezinkové víno

3 kg bezinek, 1 kg cukru, 3 l vody, 0,5 dkg kyseliny citronové, 4 hřebíčky, půlka celé skořice, vinné kvasinky, 15 dkg rozinek Otrhané bezinky bez stopek rozmačkáme. Přidáme asi 10 dkg cukru, kyselinu citronovou a vše zalijeme 2 l vroucí vody. Vše promícháme a přidáme koření a rozinky, poté povaříme čvrt hodiny. Necháme vychladnout, pak přecedíme přes filtrovací papír nebo čisté bílé plátno, plody po cezení přes plátno vymačkáme a šťávu vlijeme do demižónu.

K ní pak přilijeme 90 dkg cukru rozpuštěného v 1 l vody a vybrané rozinky. Kvasinky jsme nejprve nechali dle návodu vzklíčit a nyní je přidáme do směsi. Vše uzavřeme tzv. kvasnou zátkou, kterou zakoupíme ve specializované drogerii. Nápoj necháme v klidu kvasit. Po ukončení kvašení stáhneme budoucí bezinkové víno hadičkou do jiného demižónu tak, aby v první nádobě zůstal na dně kal s kvasnicemi. V druhém demižónu necháváme tekutinu ještě dokvasit a nakonec ji naplníme do čistých a vypařených láhví. Dobře uzavřeme a uložíme do chladu. I tento nápoj je nejen lahodný, ale má také podpůrné léčivé účinky.