Kapary patří ke Středozemnímu moři, na jeho ostrovy a na pevninu. Nikde jinde se jim tak dobře nedaří. Pro objevovatele nových jídel jsou kapary zdrojem velké inspirace. Z rostliny se jí totiž vlastně skoro všechno. Na různých místech mají v oblibě různé části rostliny. Kaparovník trnitý je v podstatě velmi úporný plevel. Má tuhé a velmi trnité plazivé stonky a jeho kořeny se velmi pevně drží v puklinách. Miluje suché, vápencové skály, místa, která byste si jen stěží představili jako zdroje nějakých plodů. Časem vytváří velmi husté porosty, botanik by je asi nazval keříkem. Jsou to takové skrumáže, v nichž se dobře drží vláha.

Jíme poupata

Květy, ty má kaparovník trnitý překrásné. Ze čtyř korunních plátků trčí chochol dlouhých fialových tyčinek. Ale když vykvete, tak už je na dobrotu pozdě. Z kaparovníků se sklízejí především poupata. Jejich kvalita se mimo jiné poměřuje velikostí, avšak nepřímo úměrně – čím jsou poupátka menší, tím jsou dražší. Syrová jsou nedobrá a hořká. Nakládají se do nálevu nebo jen tak do soli. Každá varianta má svou nejlepší destinaci. Na Maltě se dělají kapary velmi jemné. Nakládají se tam do lehkého nálevu a jejich cena je velmi příznivá. Tunisko na jižních březích nabízí na svých tržištích kaprlata pěkně ostrá a přímo ze sudů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dají se jíst i stonky

Na Kypru se kaparová poupátka nakládají hlavně do soli. Dostanete je třeba ve sklenicích prosypané bílými krystaly. Kypřané mají ale jednu specialitu, která se jinde nevyskytuje – nakládají do slaného nálevu stonky. Ano na stůl tady dostanete mladé klacíky i trny. Ještě předtím než začne keřík dřevnatět, tak se jednoduše ostříhá a naloží. Někdy jsou trny trochu pikantní, tedy pichlavé, a při jídle je třeba si dát pozor. Chuťově není tato kyperská specialita zas tak zvláštní, odráží především slanost nálevu, je však unikátní svým výskytem. Nikde jinde se tyto nakládané větvičky nedostanou.

Dojde i na plody

Kaparové plody jsou nejméně ceněny, ale jsou též vynikající. Jsou poněkud mdlejší než poupata, což může někomu připadat dobře. Nakládají se i se stopkou a dá se s nimi v kuchyni zacházet podobně jako třeba s nakládanými okurčičkami nebo olivami.