Letos vychází konec pololetí úplně ukázkově. 31. ledna se rozdá pololetní vysvědčení a následuje den volna. V pátek 1. února jsou pololetní prázdniny na všech státních školách výnosem ministra a na těch ostatních pravděpodobně úplně stejně. Pro mnohé děti není rozdávání pololetního vysvědčení žádný radostný den. Hodně učitelů razí teorii, že teď je třeba prospěch dětem řádně „osolit“, aby se v příštím pololetí více snažily. U nás v Česku zůstává stále módní motivace k vyšším výkonům různými metodami vyvolávajícími strach. Na rodičích pak zůstává, aby to nějak vyvážili.

ČTĚTE TAKÉ:

Vždy je co oslavovat

Děti se často s vysvědčením vůbec netěší domů. Dnes to bývá jen takový papír vytvořený počítačovou tiskárnou, který nevzbuzuje příliš mnoho respektu. Dopřejte dětem trochu oddechu, před druhým poločasem. Dosud jste je jistě vedli ke spořádanému životu, a pokud je vysvědčení špatné, je to trochu i vaše vysvědčení – tedy to u dětí na základní škole. To, co jim učitelé osolili, se pokuste „osladit“. Láska, i ta rodičovská, přeci prochází žaludkem.

Jídlo je lék

Dopřejte dětem na závěr prvního pololetí nějaký exkluzivní kulinářský zážitek. Exkluzivní bude v tom smyslu, že se bude vymykat běžnému všednodennímu režimu. Pokud jste rodina, kde se nejčastěji podává k večeři pizza, kterou přivezl kurýr na motorce, tak si udělejte na poslední lednový večer na děti čas a umotejte pro ně třeba španělské ptáčky, které u vás v rodině dělá už jen stará babička. Jestliže máte každý týden pečené kuře, vezměte děti naopak na pizzu. Jestliže jste se ještě nikdy neodhodlali udělat vlastní dort, tak teď máte tu pravou příležitost.

Darujte čas

Jídlo je dobrý společník k jakýmkoli oslavám. To je samozřejmě známo. Když ovšem máte pocit, že na vysvědčení není co oslavovat, tak použijte delikatesy jako prostředek usmíření. Třeba vám děti nad oblíbenou dobrotou slíbí, že už nebudou tolik „pařit na počítači“ a budou se víc učit německá slovíčka. Rozhodně si na ně ale udělejte čas. Zrušte v diáři všechny schůzky a překážky, které by vám mohly bránit v tom, abyste odpoledne a klidný večer strávili se svými ratolestmi. Třeba z toho všeho nic nebude, ale vy nemusíte mít později výčitku, že jste pro lepší vysvědčení na konci roku neudělali vůbec nic.