Pod pokličkou slavných: Arnošt Lustig byl vyhlášený gurmán


Autor: ČTK
Koncem února uplynou dva roky od úmrtí světově uznávaného spisovatele Arnošta Lustiga (21.12.1926 - 26.2.2011), který se ale vždy cítil především Čechem a miloval také česká jídla.
Autor: Blanka Kovaříková
ČTĚTE TAKÉ:
- Za festivalem jídla do Madridu
- Jaroslav Sapík: Není nad dobrou českou kuchyni!
- Bydlení celebrit: Jarek Hylebrant postaví dětem dům ve větvích stromů
Husa na pět způsobů
Autor: Blanka Kovaříková
Ovládala ale spoustu jídel a největší mistryně byla v otvírání husy. „Teď nemluvte, budeme oddělovat žluč od jater,“ říkala prý dětem a nechala je přihlížet tomu obřadu, kdy vysvobozovala vzácná játra, aby je pak naložila do sádla a dávala jim tenké plátky na chleba k večeři. „Husu uměla zužitkovat do posledního kousíčku. Husí krk plnila mletým masem, pak ho zašila a pekla. Dávala nám ho s bramborem a se zelím. Masu z prsou říkala bejlík. Dělala z něj třeba vynikající šoulet, jen kroupy nahrazovala rýží. Vařila také vynikající červenou řepu s křenem jako přílohu k dušenému hovězímu a bramborám. Každý pátek pekla barches, šábesový chléb, který vypadal jako vánočka, ale nebyl sladký.“
Největší pochoutka: kynuté knedlíky
Autor: Blanka Kovaříková
O Arnoštovi bylo známo, že si uměl pochutnat na čemkoli – třeba na obložené bagetě, jen nesměla být šizená. Když se mu v ní zdálo málo šunky, řekl si o přidání. Jeho domovským podnikem byl hotel Union v Nuslích, kde měl pravidelně pracovní schůzky, vyzvedával si tu poštu, a popíjel dobře chlazenou plzeň. Dopřál si ji do poslední chvíle svého života, když už pro nemoc nemohl ani vstát z postele. Patřilo k jeho umění vychutnávat si život plnými doušky, když v mládí viděl smrt tolikrát tak zblízka… O tom je ale už všechno napsáno v jeho knihách. Škoda, že nenapsal také nějakou o jídle. Jistě by byla úspěšná.
Recept pro Arnošta:
Barches neboli chala
Potřebujeme: 1 kg polohrubé mouky, 1 kostku droždí, 3 lžíce vlažné vody, malou lžičku soli, půl lžičky cukru, půl lžíce husího sádla, 3 žloutky, sezam na posypání
Postup: Mouku prosejeme, připravíme si kvásek z droždí a cukru, rozmíchaných ve vlažné vodě, a s pomocí ostatních surovin uhněteme těsto, do nějž přidáme husí sádlo. Dáme vykynout a následně vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě poloviny a bochníky necháme ještě chvíli kynout. Následně z každého vyválíme čtyři copánky, které splétáme jako vánočku. Obě chaly potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 45 minut.
Foto: ČTK, archiv autorky








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...