Ještě předtím než budeme moci nalít víno do správných sklenek a podat k lahodnému pokrmu, je zapotřebí vybrat ten správný vinný mok. A tak si dnes povíme jak vybrat a nepřebrat, neboť o víně je třeba vědět trochu více než jen, kdy a z čeho jej pít. Druhy vína Víno se dělí dle své barvy na vína bílá, růžová a červená. Dále pak dle své výsledné chuti na přírodní, přírodní sladká, perlivá, šumivá, dezertní, dezertní likérová a dezertní kořeněná, také na vína výběrová, odrůdová, typová, známková a směsi. Jak bude pro mnohé překvapující výsledná barva vína nemusí odpovídat barvě hroznů, z kterých je nápoj vyroben. Tedy bílé víno nemusí být vyráběno jen z bílých hroznů, vyrábí se ze všech čtyř druhů hroznů - bílých, růžových, červených a občas i modrých. Růžové víno se získává především z hroznů červených s menším obsahem červeného barviva, nebo z hroznů modré odrůdy ovšem bez nakvašování. Z modré révy se vyrábí pak především víno červené. Pokud víno neobsahuje cukry mluvíme o přírodním víně suchém, které je možné dále zpracovávat. Obsahuje-li nápoj vysoké množství alkoholu a má podobný charakter jako jižní vína a nasládlou chuť, pak jde o přírodní víno sladké, které se obvykle vyrábí z přezrálých nebo zaschlých hroznů. Šumivá vína se získávají ještě jedním kvašením, tak zvaným druhotným. Oproti tomu vína perlivá jsou uměle okysličovaná - sytí se kysličníkem uhličitým. Svou specifickou vůní a chutí jsou charakteristická dezertní vína přislazovaná, která obsahují vysoké množství cukru i alkoholu. Rovněž vysokým obsahem alkoholu se vyznačuje dezertní víno likérové, narozdíl od přislazovaných dezertních vín má však malý obsah cukru. Získává se z přezrálých aromatických hroznů, zejména muškátů, přidává se do něj mošt, líh, výtažek z fíků, svatojánského chleba, pomerančů či jiného jižního ovoce. Víno do kterého se přidává cukr, líh a koření je vínem dezertním kořeněným, známým také pod názvem vermut, který je jak červený tak i bílý. Kvalita vína je pak odstupňovaná následovně: vína z vynikajících druhů vinné révy, často z pozdních sklizní, nesoucích charakteristické znaky nejjakostnějších druhů či jejich směsí, spadají do skupiny výběrových vín. Vína, která jsou vyráběna z jedné odrůdy hroznů, k nimž se maximálně přidává 25% příměs jiné odrůdy stejné jakosti se řadí do skupiny odrůdových vín. Vína vyráběná ze směsi několika odrůd vinné révy, navzájem se doplňující svou chutí, patří mezi vína lepší jakosti, tak zvaná vína typová. Rovněž vyšší jakostí se vyznačují tzv. vína známková. Což jsou vína určitého závodu, která se připravují zcelováním tak, aby jejich kvalita a zejména chuť byla každoročně stejná, stejně jako zůstává stejná jejich etiketa. A nakonec je tu skupina směsí, což jsou vína získávaná s různých druhů odrůd lisováním nebo kvašením, případně scelováním již hotových vín za účelem sladěné chuti a vůně. Jak vybírat Chystáme-li se koupit nějakou tu láhev vína, měli bychom zavítat do specializovaných obchodů, kde není teplo a kde nám při výběru mohou i trochu pomoci. Není však dobré dávat jen na rady (ať již nakupujeme v normálním obchodě nebo specializovaném), vždy je třeba prověřovat - ověřovat. Zkontrolujeme je-li na láhvi zřetelně vyznačeno výrobní číslo a rok plnění, které na lahvi podle zákona být musí. Pak zkontrolujeme láhev proti světlu, zda v ní není závoj či zda není víno nahnědlé. V případě, že je vše v pořádku nemusíme se bát špatné koupě. Nemusíme se bát špatné koupě ani v tom případě, že v nápoji objevíme krystalky (vinný kámen), které při obrácení láhve padají dolů, neboť to je známka kvality. Na závěr je dobré ještě připomenout, že se láhve s vínem mají správně skladovat a uchovávat ležící.