Mikrovlnné trouby jsou naším poměrně novým společníkem v kuchyni, prosadily se v průběhu 80. let a u nás se rozšířily ve větším měřítku na začátku let devadesátých. Od té doby si získaly oblibu a pevné místo mezi kuchyňskými spotřebiči. Pro své vlastnosti se mikrovlnná trouba stala neocenitelným pomocníkem. Mikrovlnné trouby jsou daleko úspornější než trouby klasické, protože příprava v nich je velmi rychlá, nepředehřívají se předem a část úpravy pokrmů se naopak děje až po jejím vypnutí, v době kdy pokrmy necháváme odstát. Mikrovlnná trouba je bezpečná, nikde nemůžeme přijít do kontaktu se žhavým topným tělesem, s horkým vzduchem, nemůžeme se spálit o stěny, které se nezahřívají. Nemůžeme přijít do kontaktu ani s mikrovlnami – jejich tvorba se při otevření dvířek okamžitě zastavuje; trouba také nemůže být díky své konstrukci spuštěna s otevřenými dvířky, bez zapnutí tlačítka start. Dvířka jsou pokryta tenkou kovovou sítí, takže ani jimi nemohou mikrovlny procházet. Jediným nebezpečím může být dětská zvědavost, kdy se děti snaží otevřít dvířka a mohou na sebe strhnout nádobu s horkým obsahem. Tomu zabráníme vhodným umístěním trouby nahoru mimo dosah dětských rukou nebo zabudováním trouby. Moderní přístroje už ale mají i dvojí jištění proti otevření nebo dětskou pojistku. Po počáteční nedůvěře skalních příznivců české kuchyně (maso z mikrovlnné trouby přece nemá vypečenou kůrčičku!) se mikrovlnky rozšířily do domácností v masovém měřítku díky své cenové dostupnosti a jednoduchému ovládání, univerzálnosti i bleskové přípravě pokrmů. Dnes už v mikrovlnné troubě zvládneme i tu kůrčičku na pečeni, protože dnešní přístroje v sobě kombinují mikrovlny, grilování, rožnění i pečení v horkém vzduchu. Nemusíme se tak úplně vzdávat svých oblíbených receptů, jen si je po důkladném seznámení s mikrovlnnou troubou přizpůsobíme. Používání mikrovln je převratná novinka, na kterou jsme si museli zvyknout. Podstatou nezvyklého způsobu přípravy jídla je vaření bez přímého tepla. V dřívější troubě bylo všechno jasné - elektřina nebo plyn přes topné těleso ohřívá vzduch a to chápal každý. Pak přišly mikrovlnky a zpočátku nechápal nikdo. Podstatou zahřívání pokrmů je extrémně rychlý pohyb molekul jídel vyvolaný nárazy mikrovln. Protože příprava jídel v mikrovlnné troubě se řídí dosud neznámými a nesrozumitelnými pravidly, byly tu na počátku hned dva problémy: nejen úplně nezvyklý přístroj, ale navíc jsme si museli osvojit také nový a odlišný způsob přípravy jídel. Poprvé jsme tak nic nemohli okoukat od našich babiček a maminek, tak jak to bylo běžné, a automaticky přebírat dovednosti a osobité kuchařské postupy a finesy předešlých generací. U mikrovlnné trouby jsme se museli naučit úplně všechno od začátku. Když jsme se to ale naučili, zjistili jsme, že je ideální v mnoha směrech a hodí se výborně pro většinu kuchyňských úprav potravin. U mikrovlnné trouby oceňujeme dokonalou rychlou a šetrnou úpravu zeleniny, která zůstává křehká a křupavá, přičemž si ponechává původní barvy i většinu vitamínů a minerálů. Rychle připravené ryby jsou šťavnaté a nerozpadají se. U masa využijeme všech možností, které nám mikrovlnná trouba nabízí - při jeho úpravách můžeme s úspěchem kombinovat mikrovlny, horkovzduch a dokončit úpravu třeba na vestavěném grilu. V průběhu let vzniklo mnoho kuchařských knih o technice přípravy jídel v mikrovlnné troubě. Při čtení receptů může člověk, který k ní trpí stále nedůvěrou, jenom žasnout, co v ní všechno lze uvařit a upéct - od skvělých úprav masa až po složité dezerty. Mnozí máme v kuchyni ještě mikrovlnné trouby pocházející z období jejich boomu na počátku devadesátých let. Pokud uvažujeme o inovaci, koupi většího výkonnějšího typu, kombinované mikrovlnné trouby nebo trouby připravené k zabudování, poohlédneme se, co nabízí současný trh. A opravdu si vybereme. Nabídka je bohatá, přepestrá a až nepřehledná. Může se stát, že v hypermarketu nebo specializované prodejně budeme bezradně stát nad dvaceti nebo třiceti typy mikrovlnných trub od různých výrobců a v nejrůznějších cenových relacích. -ag-