Chladnička dnes patří k nezbytným součástem naprosté většiny domácností. Dovoluje nám uchovávat potraviny delší dobu a to nejen do té míry, aby se nezkazily, ale moderní modely už dnes dokážou zajistit jejich dlouhodobou čerstvost. Protože si tento spotřebič pořizujeme jen několikrát během života (podle statistik čtyřikrát až pětkrát), je velmi důležitá jeho správná volba. Nejprve než se však rozhodneme pro ten nejvhodnější model je nutné si uvědomit, jaké možnosti nám nabízí trh. Základní modely jsou jednodveřové. Nejjednodušší, takzvané monoklimatické, jsou samostatné chladničky bez jakékoli další výbavy. O něco vybavenější jsou chladničky s výparníkem (chladničky s integrovaným mrazáčkem), ve kterém lze uchovávat potraviny jen krátkou dobu. Oba typy jsou jednodveřové. Modely s více funkcemi jsou dvoudveřové - chladnička s odděleným mrazákem nahoře. Tyto standardní spotřebiče mají jeden kompresor, výrobek je levnější a má relativně nižší spotřebu energie. Luxusní modely, takzvané kombinace spojují chladničku s mrazničkou (umístěna dole) a jsou jednokompresorové či dvoukompresorové. Znamená to, že uživatel má možnost využívat nezávisle na sobě chod obou částí. Podle čeho vybírat Vedle vzhledu, hlučnosti a spotřeby elektrického proudu musíme brát na zřetel praktické užití spotřebiče. Pořizujeme si ho pro sebe a na několik let, takže musí sloužit podle našich představ. Na prvním místě se řídíme velikostí, tedy především čistým vnitřním obsahem, který je u každého výrobku uveden a určuje skutečné množství potravin jež je možné v prostoru uchovávat. Obecně platí, že pro člověka, který žije sám postačí přibližně 120 l, pro vícečlennou domácnost se doporučuje přibližně 60 l na osobu. Obsah mrazničky si pak každý vybírá podle své potřeby, jaké množství potravin je zvyklý zamrazovat. Energetická spotřeba je označena v sedmi kategoriích, písmeny A až G. Nejlepší výrobky jsou označeny písmenem A a do této skupiny patří výrobky se spotřebou o více než 45 % nižší oproti průměru, kategorie G je zastoupena výrobky překračující průměr spotřeby až o 25 %. Spotřeba energie je závislá na izolaci. Standardně je u chladniček silná 2,5 cm u lepších typů 5 cm, mrazničky mají izolaci pěticentimetrovou, kvalitnější modely až okolo 8 cm. Podstatné je také to, co výrobek umí "navíc". Připomeňme ty nejzajímavější funkce, které šetří čas i peníze a zajišťují bezpečnost. Nutno podotknout, že nejnovější modely doslova na uživatele mluví. Signalizují nezavřené či dlouho otevřené dveře, špatnou vnitřní teplotu či výpadek elektrického proudu. Protože je u tohoto typu spotřebiče nejdůležitější teplota, soustředili se výrobci právě na ní - její regulaci a správné dodržování. Proto lze teplotu v chladničce měnit po uplynutí nastavené doby, dokonce mraznička umí zastavit proces zmrazování v okamžiku, kdy je vytvořena dostatečná rezerva chladu, spotřebič můžeme nastavit také do režimu "dovolená" atd. Snadné a přehledné ukládání zajišťuje vnitřní vybavení. Vedle standardních polic a zásuvek přibyly speciální přihrádky na ukládání lahví, zeleniny a ovoce (v nichž je vyšší vlhkost, takže zde zůstává déle čerstvá) apod. Praktičtější je výbava z průhledného materiálu, která zajišťuje přehlednější uspořádání v chladícím prostoru. Vestavné varianty Dlouhodobý trend panující v kuchyňském prostoru dává přednost integrovaným spotřebičům. V první řadě to je dáno estetickým hlediskem, kdy výrobek není vidět, takže neruší a sestava působí jednotným a čistým dojmem. Výhodné to je především v moderních interiérech, kdy se kuchyň spojuje se společenským prostorem. Při výběru vestavné chladničky se nesmí podcenit její vnitřní obsah. Díky zaintegrování, je totiž menší a snadno se pak může stát (zejména v početnějších rodinách), že nebude stačit. Začlenění do sestavy pak má mnohé výhody. Provedení je hygieničtější, protože není volné místo mezi výrobkem a kuchyňskou linkou, kde by se mohl usazovat prach a nečistoty. Výrobky jsou také oproti volně stojícím (zejména z nižších kategorií) méně hlučné. Údržba O chladničky se nemusíme nijak zvlášť starat. Důležité je ji alespoň jednou či dvakrát během roku odmrazit, protože silná námraza zatěžuje chladící okruh a to způsobuje zvýšenou spotřebu energie. V naprosté většině se tak děje automaticky (tzn. chladnička se sama odmrazuje podle toho jak je třeba) nebo poloautomaticky, což znamená nastavit požadovanou funkci a po určité době vylít odmraženou vodu. V obou případech se nemusí výrobky vyndávat ven. Mrazničky se odmrazují nastavením požadované funkce a po rozmražení je stačí vytřít hadrem do sucha. Vnitřní prostor je vhodné občas vyčistit, nejlépe octovou vodou nebo čistícím prostředkem na nádobí. Ze zadní mřížky je třeba setřít prach, pokud je spotřebič mimo provoz, nechat pootevřené dveře, aby nedocházelo k šíření pachů a plísní. Dbejte také na ukládané potravin, aby nebyly prošlé a nezapáchaly. Proces mrazení zastavuje vývoj mikroorganismů a bakterií, ale neničí je. Buďte tedy velmi obezřetní, na výrobky které mrazíte. -ram-