Šetřit nebo plýtvat energií začínáme už v minutě, kdy vcházíme do kuchyně. Často zbytečně plýtváme vodou, světlem, teplem, elektřinou, plynem … Podívejme se kdy a jak – a zejména jak se tomu vyhnout. Energii šetříme postupnou výměnou spotřebičů za výkonnější a energeticky úspornější přístroje. Ale ani to, že máme ty nejúspornější spotřebiče, nás nezachrání, pokud je špatně umístíme, nesprávně používáme a také pokud vůbec nemáme ty správné ekonomické návyky… Maximálně se snažíme využívat například rychlovarné konvice. Velkoobsahová konvice nám rychle připraví vřící vodu třeba na těstoviny. Na to, až se začne vařit pět litrů na špagety ve velkém hrnci, bychom čekali nepoměrně déle. U myčky nádobí využíváme ekonomických programů, případně programů na půl zaplněného obsahu myčky a také mytí při 30°C na nepříliš zašpiněné nádobí. Klasická úspora tepelné energie v kuchyni je možná využitím zbytkového tepla sporáku, varných desek a horkovzdušných trub. Nové inteligentní přístroje se samočinně vypínají dříve, než je dovařeno, protože přesně poznají, kolik zbývajícího tepla jídlo dovaří. Mikrovlnná trouba je úsporná sama o sobě. Nezapomínáme, že teplota uvnitř potraviny se dále stupňuje i po vypnutí trouby, takže postupujeme přesně podle návodů a nepřidáváme si minuty navíc. Chladnička - dáme pozor už při její koupi, a to na klimatickou třídu (značení T,N,NT…), přičemž zvolíme opravdu tu nejvhodnější. Jinou třídu budeme potřebovat, když chladnička bude v poměrně teplé kuchyni, nižší třída stačí pro chladničku umístěnou celoročně ve velmi chladné chodbě nebo na studené chalupě. Chladničku nesmíme umístit blízko topení, hlídáme průběžně výšku námrazy, která dramaticky zvyšuje spotřebu energie a zbytečně chladničku také neotvíráme. O to, aby nezůstala otevřená omylem, se již starají u moderních typů kontrolky, které nás na to upozorní. Osvětlení – pokud je světlo nevhodně umístěné, necítíme světelnou pohodu a máme tendenci si rozsvěcet si pořád další a další žárovky. Takže nakonec svítíme zbytečně moc. Přitom dobře umístěný světelný panel pod linkou situaci vyřeší. Samozřejmostí mají být úsporné žárovky a zářivky. Varujeme se mytí nádobí pod tekoucí vodou, i když je to pohodlné. Pokud nemáme myčku, spotřebujeme tak až 40 litrů vody při každém mytí, což je i čtyřnásobek spotřeby úsporné myčky. Logicky, v myčce se myje všechno současně a ručně myjeme jeden kousek po druhém, přičemž voda stále teče. Myjeme tedy ve vodě napuštěné a oplachujeme více nádobí najednou pod tekoucí vodou. -ag-