Palačinky přijdou k chuti v každou denní dobu a jejich nepřeberné chuťové varianty nás nikdy neomrzí. Snídaně pro dobrou náladu Když chceme po ránu sobě i ostatním vylepšit náladu a sladce se probrat do podzimního pošmourného dne, spolehlivě zaberou palačinky. I když je to nejlepší o víkendu, pokud si uděláme na snídani a její přípravu jen něco málo času i ve všední den, nebudeme litovat. Těsto je připravené v minutě, takže to chce jen chvíli trpělivosti nad pánví – ale pečeme-li zároveň na pánvích dvou, je hotovo skoro hned. Potěšíme své chuťové buňky i oči: pohled na stůl bude po ránu povzbudivější než obvykle: talíře s horkými palačinkami, mističky s náplněmi a k tomu konev kouřící silné kávu a dobrý čaj pro děti. Několik triků S palačinkami jsou většinou tři problémy – trhají se, připalují se a jsou moc silné. Od posledního pomůže správný odhad hustoty těsta a pak už jen praxe. Cílem je nalít co nejrychleji co nejmenší množství těsta na pánev a ihned jej na ní rovnoměrně rozprostřít. Palačinky musí být tenounké jako papír. Osvědčilo se připravit si těsto ve vysoké a baňaté keramické nebo porcelánové konvici, protože její hubičkou se těsto dobře nalévá. Druhou rukou při nalévání nahýbáme pánev a točíme s ní, až je těsto v tenké vrstvě dokonale rozprostřené. Po pár vteřinách už palačinku obracíme. Ještě studenou pánev můžeme vypláchnout slanou vodou, což by také mělo omezit připalování I když požíváme hotovou sypkou směs na palačinky, těsto bude chtít obyčejně ještě mírně přisolit, případně vsákne více vody, než udává návod. Palačinkové těsto nikdy nesladíme, jinak by se připalovalo. Náležitou sladkou chuť palačinkám dodají náplně. Do těsta můžeme přidat naopak trochu sodovky nebo i rum, chuť mu dodá i třešňovice. Ve všech případech budou palačinky i nadýchanější. S první hotovou palačinkou většinou moc parády nenaděláme, protože se pravděpodobně potrhá. S tím počítáme už předem ohledně počtu kusů. První palačinku ale používáme jako zkoušku – než začneme péct další, ochutnáme ji a zjistíme, jestli je těsto dostatečně slané, zda nemá bezvýraznou a planou chuť. V tom případě je opatrně přisolíme. Mezitím dobře promastíme pánev a důkladně ji zahřejeme. S další várkou těsta oheň ihned stáhneme a udržujeme jej dále na slabé úrovni. Další palačinky už budou přímo výstavní – nebudou se pálit ani trhat. Rozmanitost chutí Hotové palačinky buď rovnou mažeme a předkládáme na stůl, nebo dáme strávníkům vybrat a předložíme jim palačinky spolu s několika náplněmi na výběr. Na stole se tak může objevit vedle sebe čokoládová omáčka, lískoooříšková pomazánka, tvarohová sladká náplň, skořice a moučkový cukr, granulované kakao, višňový džem, švestková povidla, jeřabinková marmeláda, zkusit můžeme i brusinky. Oblíbenou variací jsou slané palačinky – zejména se špenátovými nebo česnekovými náplněmi. Příště: Palačinky ve velkém stylu. (Připravte se na flambování a rafinované chutě). -ag-