Suroviny:

4 zralá červená rajčata

1 středně velká červená cibule nebo 6 jarních cibulek (šalotek) 1/2 červené nebo zelené chilli papričky (nemusí být) jemně nastrouhaná kůra z 1/2-1 citrónu nebo limety 1-2 rozetřené stroužky česneku (nemusí být) 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru 1-2 lžíce citrónové nebo limetové šťávy pepř

Návod:

Rajčata nadrobno nasekejte a dejte do misky. K dosažení toho nejlepšího výsledku musí být pevná a mít sytě rudou barvu, ale chcete-li, můžete je oloupat, tak že je vložíte asi na 20 vteřin do vroucí vody a pak do studené. Slupka jde lépe stáhnout, naříznete-li je nožem. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte na tenké plátky, nebo očistěte jarní cibulky (šalotky) a nakrájejte je na šikmé plátky; přidejte je k rajčatům spolu s česnekem a koriandrem a zlehka promíchejte. Červenou nebo zelenou chilli papričku (pokud ji použijete) zbavte semínek, dužinu velmi jemně nasekejte a přidejte do salátu. S chilli papričkami zacházejte opatrně, nedotýkejte se po jejich přípravě očí nebo tváře, dokud jste si důkladně neumyli ruce. Jejich šťáva může popálit. Do salsy přidejte citrónovou nebo limetovou kůru a šťávu a dobře zamíchejte. Přendejte do servírovací mísy a opepřete.