Za necelé dva týdny už bude na stole vánoční cukroví. Teď zbývá udělat jediné – upéci ho. K dokonalému úspěchu však není důležité jen pečení, také příprava a potom správné uchovávání vánočního pečiva. Nejdřív vybereme, které druhy to letos budou, zorganizujeme si čas a připravíme suroviny. Co budeme péci si rozvrhneme samozřejmě podle toho, co kdo má rád. Potom dbáme i na to, aby se jednotlivé druhy pečiva doplňovaly nejen chuťově, ale i vizuálně. Tak se třeba může na mísách vedle sebe objevit medové cukroví, oříškové cukroví, některý druh nepečeného cukroví z piškotů a ořechů s rumem, vanilkové rohlíčky, kokosky, zázvorky… Něco jsou opravdové evergreeny a k nim občas přistupují módní novinky, které tím, jak si hospodyňky předávají recepty, úplně zachvacují domácnosti; tak třeba jeden rok všichni dělali vosí hnízda. Ušetřit nějakou tu kalorii… Měli bychom se také snažit o to, aby energetická hodnota našich výtvorů nebyla příliš vysoká. Od Vánoc do Silvestra rozhodně nebudeme jíst jenom cukroví a svátky jako celek už budou tak jako tak kalorickou bombou. Šetříme proto tukem a zařadíme třeba nějaké cukroví se sušeného ovoce. Jak si ušetřit nepořádek v kuchyni Při pečení se snažíme šetřit čas a námahu, dbáme, aby v kuchyni byl pokud možno stále pořádek a přehled. Práci si rozvrhneme tak, abychom některý večer jenom pekli, jiný večer cukroví plníme a ještě jindy cukroví upravujeme do finální podoby – poléváme a zdobíme. Najednou tak můžeme upéct třeba tři čtyři druhy cukroví a všechny je až po rozležení po několika dnech plníme. Krémy na plnění si připravíme až těsně před svátky, budou tak čerstvé, nebudou žluknout a kysnout. Plněné cukroví pak už uchováváme důsledně v chladu. Aby nám nic nechybělo Po ujasnění sestavy cukroví si připravíme všechny suroviny a kuchyňské nářadí. -Najdeme formičky a různá vykrajovátka, sáčky s trubičkami na stříkaná těsta a krémy. - Zkontrolujeme pečicí plechy - možná nebude od věci koupit nový s nepřilnavým povrchem – ten největší seženeme za necelých 200 korun. - Vyčistíme troubu a zkontrolujeme, jak peče - pokud příliš rychle, vyložíme dno alobalem, pokud peče nestejnoměrně, budeme muset plech během pečení několikrát obracet zadní stranou ke dvířkům a zase zpět. - K pečení dále budeme potřebovat zásobu alobalu, mašlovačky na potírání během pečení, papír na pečení, tácy na odkládání horkého cukroví z trouby, krabice a hedvábný papír na uskladnění cukroví. -ag-