Silvestr – poslední den v roce, poslední jméno v kalendáři – to jsou synonyma bujarého veselí i bilancování, loučení se starým a vítání Nového roku. Zatímco vánoční svátky jsou jen s malými obměnami všude víceméně stejné pokud se týká jídelníčku i trávení večera, Silvestr se dá slavit na sto různých způsobů; prožití poslední noci v roce je zcela individuální. Silvestrovská noc může mít podobu od temperamentního tanečního večera v nóbl podniku přes přátelskou oslavu ve sparťanském prostředí zasněžené horské chaloupky až po soukromou, ničím nerušenou oslavu spočívající v ležení před televizí s mísami jídla a nápoji při ruce……. Proto také i přípravy Silvestra - pokud slavíme v domácím prostředí v kruhu přátel - jsou kreativnější a „odvázanější“ než ty nostalgické vánoční, které jsou více svázány tradicemi a předpisy. A to pokud jde o výzdobu prostředí, jídelníček i nabídku nápojů. Sladké chody hrají na Silvestra trochu druhé housle – sladkého jsme nakonec ještě přejedeni od Vánoc. Cukroví nám ještě zbylo, nabídku pak doplní třeba nějaké řezy nebo dort a silvestrovská alkoholická bowle. Pokud slavíme každý rok tradičně, tak všechny typické silvestrovské pochutiny důvěrně známe – víceméně se opakují. Jednohubky, pomazánky, chlebíčky, salámy, šunka… a k tomu hodně piva, vína, lihovin i nezbytného šampaňského. Zkusme silvestrovskou nabídku projednou rozšířit třeba o vybrané druhy sýrů. Některé možná naši hosté jedí během celého roku, ale jinak – ne zapíjené dobrým vínem a slavnostně servírované. Silvestrovské sýrové hody Není problém zkombinovat zajímavé sýrové mísy, vyhrajeme si jen s nápaditou úpravou, která bude lahodit i oku. Sýry servírujeme nejlépe na prkénku, doplněné příslušným nožem na ten který sýr – jiný bývá na tvrdý, jiný na měkký sýr. Vedle prkénka položíme sloupec dezertních talířků, vidličky a ubrousky – každý se bude obsluhovat sám. Sýry se ještě podkládají vinnými listy, ale ty asi k dispozici mít nebudeme, vymyslíme proto jiné řešení. Můžeme vytvořit několik různých kombinací sýrů. Jednou z nich může být: tvrdý sýr (ementál), dále zrající sýr typu camembert (hermelín, plesnivec) potom roquefort (niva, danish blue) a brie. Tyto sýry dobře doplní výraznější červené víno. Jiná kombinace, ke které přijde k chuti pivo i slivovice: uzený sýr (parenica, oštiepok), dále olomoucké syrečky (sypané paprikou či kmínem) a slaný sýr (jadel), různé pletené slané a uzené korbáčiky, kořeněný sýr (některý typ sýra se zeleným pepřem, kmínem, olivami, pažitkou). Skvělé, i když dost nákladné, je průběžné uždibování kousíčků parmazánu zapíjených dobrým vínem. O něco levněji nás vyjde sýr grana padano, který parmazán zcela nahradí, naše necvičené smysly rozdíl nepoznají. Výhodou těchto chodů je, když je dobře zkombinujeme s nápoji, že si nezatížíme trávení. Nezapomeneme, že silvestrovská zásada zní: „servírovat s vtipem“ – a úspěch bude zaručen. -ag-