Suroviny:

125 g nízkotučného taveného sýra

60 g bílé strouhanky 60 g másla plus navíc na potírání 1,5 dl nízkotučné smetany 1,5 dl mléka 2 lžičky semínek kmínu 2 lžíce citronové šťávy 2 hlízy fenyklu nakrájené na tenké plátky 1 vejce sůl a pepř snítky petrželky na ozdobení

Návod:

V pánvi přiveďte k varu vodu a přidejte citronovou šťávu a fenykl. 2-3 minuty vařte, až zbělí, nechte okapat a dejte do máslem vymazané zapékací mísy. V míse do hladka utřete tavený sýr. Přidejte smetanu, mléko a vejce a důkladně ušlehejte. Dochuťte solí a pepřem a směsí zalijte fenykl. Na malé pánvi rozehřejte 15 g (1 lžíci) másla a na mírném ohni smažte 1-2 minuty kmín, dokud nepustí vůni. Posypte jím fenykl. Na pánvi rozehřejte zbytek másla. Přidejte strouhanku a na mírném ohni za častého míchání osmahněte, až zhnědne. Rovnoměrně jí posypte povrch fenyklu. Dejte do předehřáté trouby a při 180°C nechte péci 25-30 minut, nebo dokud fenykl nezměkne. Ihned podávejte zdobené snítkami petrželky.